Věřte, nevěřte: Nostradamovo proroctví na rok 2019 o povodních, třetí světové válce a zkáze Prahy

Rok 2019 podle některých předpovědí naznačuje až apokalyptické scénáře
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Stará proroctví lékaře a věštce zvaného Nostradamus mnoho lidí respektuje, ale některým jsou jako stvořené k posměchu. Úsměv na rtech ale zmizí, když si čtenář uvědomí, kolik z toho jeden z nejuznávanějších mužů Francie své doby odhadl navlas přesně. Jaké zásadní události nás tak mohou potkat v roce 2019? A je na nich něco pravdy?

Věštbu je nutno brát s nadhledem, ale býti skeptikem se také nemusí zrovna vyplatit. Někteří totiž měli takový talent, že jejich předpovědi byly až děsivě přesné. Mezi nimi najdeme i slavného Nostradama. Je však otázka, do jaké míry můžeme jeho talent přisoudit pisálkům s fantazií, nebo se jedná o reálná, a tedy děsivá fakta. 

Ať už šlo o předpověď smrti Jindřicha II., nástupu nacismu, atentátu na Kennedyho nebo teroristických útoků 11. září 2001, není dodnes jasné, jestli zmíněné události nejsou velmi volným výkladem jeho těžko rozluštitelných vidin budoucnosti.

Nutno dodat, že za svůj lékařský, ale také prorocký talent byl u francouzského královského dvora velmi váženým mužem. Co podle Nostradama, který se narodil na začátku 16. století, můžeme očekávat v roce 2019?

Volejte věštci!

Nostradamus nebyl jako věštkyně Jolanda, a tak predikce, které se vážou na nadcházející rok, nebudí zrovna úsměv na rtech jako sestřih toho nejlepšího z pořadu “Volejte věštce”. Zda se jedná o pravé a důvěryhodné zdroje, je však nejisté. O jakých tragédiích hovoří domnělé interpretace textů z 16. století?

Nejenže čeká naši civilizaci další těžký rok, který možná nabídne tu nejtěžší zkoušku v podobě válečného konfliktu, ale konkrétně Českou republiku čekají opravdu zlé časy. Jak konkrétně o sobě dají věštby slavného medika a proroka v roce 2019 vědět?

Povodně, jaké nepamatujeme

Není tomu tak dlouho, když se tisíciletá voda proháněla Prahou v roce 2002. Přírodní katastrofa, která vyhnala z domovů stovky lidí včetně zvířat z trojské zoologické zahrady, by se podle predikce Nostradama mohla opakovat. Velké povodně na základě několika interpretací totiž v následujícím roce čekají Maďarsko, Itálii, Velkou Británii a Českou republiku.

V Nostradamových proroctvích však nacházíme i jiné katastrofické scénáře. Migrace uprchlíků z Afriky a Blízkého východu se bude co do počtu stále zvyšovat. Stejný osud čeká Spojené státy. Těm však údajně hrozí velké množství teroristických útoků. Zda se bude jednat o náboženského fanatika nebo bílého psychopata se samopalem v Las Vegas, Nostradamus neinformuje.

Fantazii se meze nekladou

Míra cynismu narůstá ve chvíli, kdy se pod slupkou seriózního výkladu textů reálné historické osobnosti objevují vidiny z říše těch nejabsurdnějších snů.

Že se budou prohlubovat klimatické změny, je jasné i bez Nostradama, ale vykladači jeho textů spatřují věštbu o radikálním zemětřesení na západě Severní Ameriky a obrovský počet hurikánů, které budou ničit jedno město za druhým.

Důvěryhodnost podobných informací naznačuje, že s Nostradamem se kvůli senzaci pojí opravdu cokoli. Jeden z výkladů Nostradamových textů totiž odhalil, že se v roce 2019 lidé zaručeně naučí komunikovat se zvířaty a nejlepším přítelem nám díky tomu budou prasata. Jako kdyby se na každoročních zabijačkách už dávno nestalo.

Síle magie a budoucnosti vepsané ve hvězdách není radno se vysmívat, ona hrozba třetí světové války přece jenom nezní dvakrát vesele, ale ne všechno, co si přisvojuje jméno slavného Nostradama, musíme brát vážně… Ona budoucnost sama ukáže pravdu.