Jak o Vánocích nepřibrat? Zkuste odlehčené varianty oblíbených pokrmů

Houbový kuba je klasikou, ale víte, jak na něj?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vánoce jsou pro mnohé synonymem hojnosti, ke kterému patří mlsání u pohádek, přejídání se na návštěvách a neustálé uždibování napečených dobrot. Povánoční vážení se pak ale může stát noční můrou. Musí tomu tak být i letos? Přinášíme vám několik tipů, jak klasické vánoční pokrmy nahradit odlehčenějšími variantami a zároveň si nic neodříkat. 

Původním smyslem Vánoc určitě není konzum v podobě nezřízeného nakupování dárků a pojídání všemožných lákadel. Jelikož jsou Vánoce rodinným svátkem, měli bychom například společně zajít na procházku, zabruslit si nebo běžkovat. Začlenění pohybu místo sezení u pohádek nejen pomůže spálit kalorie, ale hlavně si tak vyhradíme čas na své okolí, což může být přes rok pro mnohé problém.

"Člověk se potřebuje nějakým způsobem odměňovat. Má to tak nastavené v mozku. Bohužel je pro většinu lidí takovou odměnou právě jídlo, které je lehce dostupné. A právě o vánočních svátcích k tomu inklinuje více lidí. Tím pak může vzniknout závislost, která vede k nadváze a obezitě. Ideální je, když se někdo odměňuje tím, že jde na procházku nebo vyvine jinou aktivitu," vysvětluje MUDr. Petra Trojanová, Ph.D., z Lékařského centra zdraví a estetické péče, která se léčbou obezity a nadváhy zabývá.

Trojobal a majonéza?

Mezi tradiční štědrovečerní pokrm patří kapr v trojobalu s bramborovým salátem plným majonézy. Jde to ale i zdravěji. Kapra místo do pánve dejte upéct do trouby. Trojobal svou chutí hravě překoná česnek. Stačí potřít filety bylinkami, solí, citrónovou šťávou a kapkou oleje. Zdravější bramborový salát se odvíjí od poměru brambor a zeleniny, kdy přidáme více zeleniny a pro lepší dochucení můžeme přidat nastrouhané jablko a celer.

Na uzeninu v salátu zapomeňte, majonézu nahraďte jogurtem či zakysanou smetanou. Výborná je i kombinace obojího, kdy jogurt smícháme se zakysanou smetanou a přidáme kapku citronové šťávy, sůl, čerstvě namletý pepř. Pokud jste v procesu vaření či chystání se na vánoční svátky a zjistíte, že vám nějaké ingredience chybí, nemusíte se honit do supermarketu. Objednejte si potraviny přes online nákupy až ke svým dveřím.

Houbový kuba

Zatímco kapra v trojobalu jíme teprve od 20. století, houbový kuba má v českých zemích tradici daleko delší. Kroupy opláchneme a přes noc namočíme, stejně tak i sušené houby.

Kroupy uvaříme a mezitím na másle osmahneme cibuli, přidáme kmín, houby a krátce podusíme. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou, česnekem. Směs následně pečeme zhruba 20 minut v troubě. Výsledkem je zdravá a chutná pochoutka.

Chutné cukroví bez kompromisu

Zárukou dobrého cukroví není bezvýhradně kombinace cukru, tuku a bílé mouky. Cukr bychom měli nahradit medem, ztužený tuk kvalitním máslem a bílou mouku špaldovou nebo celozrnnou. Co se týče dochucení, můžeme využít většího množství rozinek, zázvoru, sušeného ovoce, které najdete v našich obchodech Tesco a můžete si vybrat dle své chuti.

Výbornou alternativou klasického cukroví jsou například kokosové kuličky, kdy smícháme polotučný tvaroh se stejným množstvím kokosu, přidáme ušlehaný bílek, ochutíme medem a obalujeme v kokosu a zdobíme mandlí. Základem zdravějšího pečení jsou i vhodně zvolené pomůcky. Doporučované formy na pečení cukroví a sladkého jsou silikonové, které nepotřebují před pečením vymazat.

Vánoce rovná se alkohol?

Svařáky, punče, grogy nás sice na vánočních trzích zahřejí, existují ale i zdravější varianty, které uleví našemu organismu a jsou chuťově stejné. Alkohol obsahuje velké množství kalorií, měli bychom ho proto pít s mírou, a to i o Vánocích. Nebo můžeme mít po svátcích pár kilo a nahoře.

Doma si přitom můžeme připravit výborný vánoční punč, kterým si s námi mohou přiťuknout i děti. Ovoce jako jablka a pomeranč si nakrájíme a povaříme s ovocným čajem a moštem. Poté přidáme hřebíček, skořici, badyán, pár minut zahříváme a následně dochutíme medem s citronovou šťávou. 

Bohatě a přitom střídmě

K Vánocům patří neodmyslitelně i návštěvy. Stůl se ale kvůli tomu nemusí prohýbat nezdravými pochutinami. Výborně vás zasytí a návštěvu potěší i zeleninové chipsy, kdy nakrájíme na tenké plátky zeleninu, dle chuti okořeníme a usušíme v troubě.

Vyzkoušejte i dietní chlebíčky, kdy majonézu nahradíte tvarohem s bylinkami a veku celozrnnou bagetou, nebo zeleninové jednohubky. Sušené křížaly nebo pečené kaštany jsou rovněž výbornou chuťovkou.

Klíčová slova: