Pracujete hodně z domu? Máme pro vás tipy, jak zařídit domácí kancelář

Nemohli byste doma udělat něco lépe?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Úplná nebo částečná práce z domova je v současné době čím dál tím běžnější a oblíbenější. Zaměstnavatelé ji často uvádějí jako jeden ze zaměstnaneckých benefitů. Pro lidi na volné noze nebo začínající živnostníky je práce z domu způsobem, jak ušetřit za pronájem kanceláře

Jako vše má home office své výhody i nevýhody. Při práci v kanceláři nás často rozptylují kolegové, můžeme se ubírat ke čtení novinek na internetu nebo na sociálních sítích. Rozptýlení může přijít ale i doma, například v podobě neumytého nádobí, plného koše špinavého prádla nebo jiných povinností. Základem efektivní práce z domova je vytvoření příjemného pracovního prostředí, kde bude možné rozptýlení eliminovat, abychom mohli podávat co nejlepší pracovní výkon.

Kde si vytvořit pracovní koutek

V první řadě je nutné vybrat, kam domácí kancelář umístíte. Pokud máte doma nevyužitou samostatnou místnost, máte vyhráno. V případě, že máte malý byt a bojujete o každý čtvereční metr, budete si muset poradit jinak a zařídit si v některé místnosti pracovní kout. Tento prostor můžete opticky oddělit např. nábytkem nebo zástěnou. V obou případech je ale nutné, aby toto místo bylo vyhrazené jen a pouze pro práci.

TIP: Pro zvýšení produktivity doporučujeme umístit stůl ke zdi, tak aby vás při pohledu na monitor nerozptylovalo nic okolo. Rozhodně nedávejte pracovní stůl k oknu, protože to nabízí spoustu vizuálních vjemů, které mohou odvádět pozornost.

Pracovní stůl a ergonomická židle jako základ

V domácí kanceláři by samozřejmě neměly chybět dvě věci – pracovní stůl a kancelářská židle. Pokud pracujete na stolním počítači, budete potřebovat delší desku pracovního stolu. V případě, že k práci používáte notebook, vystačíte si s menším stolem.

Mějte ale na paměti, že na stole nebudete mít pravděpodobně jen počítač, ale také různé dokumenty, šanony nebo třeba i tiskárnu. Zvolte proto dostatečně velký stůl. Pokud se potýkáte s nedostatkem místa, řešením mohou být rohové stoly. Zaměřte se také na zdánlivé drobnosti, jako je počet zásuvek stolu, místo na nohy a výška pracovní desky. U stolu budete pravděpodobně sedět několik hodin denně, proto je nutné, aby vám vyhovoval.

TIP: V dnešní době jsou už cenově dostupné i stoly, které jsou polohovatelné, tzn. dá se nastavovat jejich výška, abyste u práce mohli sedět i stát. Pro člověka, který u počítače tráví nejméně 8 hodin denně, jsou téměř nezbytností. Vaše zdraví vám poděkuje.

Další neméně důležitou součástí domácí kanceláře je židle. Pokud v kanceláři budete trávit pouze několik hodin týdně, nemusíte do židle vkládat přehnané investice a vybírat můžete pouze podle svých osobních preferencí a vkusu. Dlouhodobé sezení ovšem vyžaduje kvalitní ergonomickou židli s kolečky a područkami. Sezení na nevhodné židli se vám může vymstít bolestí zad a celého těla, výběr proto nepodceňujte.

Na čem se dá ušetřit

V domácí kanceláři se s velkou pravděpodobností neobejdete bez tiskárny. Ta však mnohdy představuje výraznou ekonomickou zátěž. Dobrou zprávou však je, že se na tisku dá výrazně ušetřit, aniž byste ustupovali ze svých nároků.

Na výběr máte inkoustovou nebo laserovou technologii. Pokud již teď víte, že budete tisknout ve větším objemu převážně textové dokumenty, rozhodně se vám vyplatí laserová tiskárna, jelikož dosahuje nižších nákladů na vytištěnou stranu. Zároveň je výhodnou, že tonery v laserové tiskárně nemusíte měnit tak často jako inkoustové cartridge, jelikož mají vyšší kapacitu. Inkoustové tiskárny jsou vhodné, pokud preferujete barevný tisk a občas potřebujete tisknout obrázky a fotografie.

Ať už se rozhodnete pro laserovou nebo inkoustovou variantu, můžete ušetřit nákupem kompatibilních náplní do tiskárny. Ty jsou levnější než originální tonery a inkousty při zachování stejné výtěžnosti a srovnatelné kvality.

Ušetřit můžete nejen nákupem levných tonerů, ale také v obecné rovině redukováním počtu vytištěných dokumentů nebo tiskem na recyklovaný papír, který je sice méně kvalitní, ale pro tisk většiny dokumentů zcela dostačující. Některé tiskárny mají i takzvaný eko režim, ve kterém se dá nastavit, aby tiskárna spotřebovávala méně náplně.