Ekologické Vánoce: Ušetříte peníze a příroda bude spokojená

Jestli máte o Vánocích depresi, vůbec nic si z toho nedělejte
 

Vánoční atmosféru v ulicích pomáhají navodit blikající světýlka, makety obřích dárků za výlohami a velké skleněné baňky v obchodech. Vy si však doma můžete užít Vánoce po svém. Skleněné ozdoby nahraďte přírodními a svým nejmilejším darujte neotřelé dárky z recyklovaných materiálů. Ekologické Vánoce jsou trendem posledních let a v době vrcholícího shonu mohou být vhodnou alternativou. 

Inspiraci nabízejí lidové tradice i moderní ekologické postupy, díky nimž dostanou nové využití odložené a nepotřebné materiály. Rozumně se dá nakládat i s odpadem, jímž po skončení svátků přetékají popelnice a kontejnery. Zde jsou tři základní tipy, jak si Vánoce letos užít odpovědně a v souladu s přírodou.

Při zdobení využijte přírodní materiály

Doba, kdy českým domácnostem vládly stromečky z umělé hmoty, již pominula. Naopak na výsluní se dostávají stromky v květináčích, které můžete po skončení Vánoc umístit na zahradu nebo vysadit do lesa. Podobně ekologicky lze přistupovat i k samotnému zdobení.

Namísto tradičních skleněných baněk lze stromek ozdobit přírodními dekoracemi jako například perníčky, ořechy nebo sušenými kolečky citronů, pomerančů a jablek. Pokud se i přesto neobejdete bez světýlek, využijte taková, která jsou napájena LED diodami. Jsou totiž levnější a déle vám vydrží.

Pořizujte ekologické dárky

V současné době hojnosti je stále složitější přicházet s nečekanými dárky, které překvapí a přijdou vhod. Nakonec může nejvíce potěšit vlastnoručně vyrobená drobnost nebo originální předmět s příběhem, jako jsou například šperky či bytové doplňky vyrobené z recyklovaných materiálů.

"K oblíbeným dárkům patří náušnice a náhrdelníky z fólií LCD monitorů nebo brože z nepovedených desek plošných spojů. Na výrobcích z těchto materiálů je patrné, z čeho pocházejí, a získávají tím na zajímavosti. Velkým hitem jsou pak různé druhy a typy broží pro muže i ženu," přiblížila Andrea Kořánová, koordinátorka projektu Trash Made, v rámci něhož vznikají recyklované doplňky z materiálů vyřazených elektrospotřebičů.

Za ekologický dárek lze považovat i lokální produkty, u nichž máte jistotu, že k vám neputovaly přes polovinu zeměkoule. Ušetříte tím energii, která by byla jinak potřebná k jejich dovozu, a zároveň podpoříte místní ekonomiku. Dochází-li vám nápady anebo nejste zruční, nic nepokazíte, pokud svým blízkým věnujete poukaz do jejich oblíbeného obchodu, restaurace nebo třeba na zážitkový pobyt.

Vzniklé odpady recyklujte

K trendům posledních let patří balení dárků do netištěného recyklovaného balicího papíru. Jestliže takový balíček dozdobíte barevnou stužkou, kouskem větvičky a ručně vyrobenou jmenovkou, úspěch je zaručen. Balicí papír pak můžete jednoduše použít znovu a neomezuje vás pouze na vánoční příležitost.

Dostanete-li dárky v klasickém barevném papíru, pečlivě ho zbavte lepítek a odneste do nejbližšího modrého kontejneru. V recyklačním procesu pak dobře poslouží k výrobě dalších obalových materiálů.

Pokud očekáváte pod stromečkem novou elektroniku, je vhodné popřemýšlet, co s tou předcházející. Starý telefon či tablet lze recyklovat obdobně jako balicí papír. Přístroje odevzdejte na speciální sběrná místa například u prodejců elektrospotřebičů nebo využijte některou ze služeb, která sváží elektroodpad.