Jak správně vybrat zámkovou vložku dveří?

Proč byste měli vybírat pečlivě?
 

Každý chce mít ve své domácnosti pocit bezpečí a nic vám jej nedodá více než kvalitní vchodové dveře. A právě jejich zámková vložka je prvkem, který o odolnosti proti vloupání rozhodne. Jak ji vybrat a vyměnit?

Vložka dveří se dělí na dvě základní části - tělo a válec. Tělo vložky se vkládá do dveří. Jeho srdcem je válec opatřený blokovacími stavítky, tedy systém, který po vložení správného klíče dovolí otevření zámku.

Tip: Vybavte vaše dveře vložkou, která patří k evropské špičce a odolává otevření pomocí odvrtání i planžetového systému, podívejte se na bezpečnostní vložky od výrobce Adlo. 

Při výběru vhodné cylindrické zámkové vložky je především nutné si ujasnit, pro jaké dveře ji chceme použít. Zda se jedná o vstupní dveře do bytu, domu či sklepa, domovní branku, garážová vrata a jaká tedy má být její odolnost proti vloupání. Pokud máte bezpečnostní vchodové dveře, rozhodně se na vložce nevyplatí šetřit. V případě, že máte jen obyčejné dveře, je vhodné zámek doplnit ještě přídavným zámkem, abyste předešli možnému vypáčení. 

Jak vybrat vhodnou zámkovou vložku?

Pokud nakupujete zámkovou vložku do vstupních dveří bytu či domu, vždy volte prodejce. V dnešní době nepředstavují tyto kamery žádnou velkou investici a i ta nejlevnější splní svůj účel.

Tip: Zvýšit zabezpečení vchodu můžete také pomocí bezpečnostních kamer. V dnešní době nepředstavují tyto kamery žádnou velkou investici a i ta nejlevnější splní svůj účel.

Důležité také je, že u bezpečnostních vložek lze kopie klíčů vyrobit pouze v autorizovaných zámečnictvích a po předložení příslušeného certifikátu. U kvalitních zámkových vložek totiž dostanete bezpečnostní kartu, která prokazuje, že jste majitelem konkrétního typu cylindrické zámkové vložky a jen vy sami můžete žádat duplikát klíče.

Samotné cylindrické vložky se dělí do čtyř základních tříd

  1. bezpečnostní třída poskytuje základní ochranu pro branky, interiérové dveře a prostory bez nutnosti zabezpečení
  2. bezpečnostní třída nabízí dostatečnou ochranu pro vnitřní dveře, společné prostory v domech, sklepy a garáže
  3. bezpečnostní třída poskytuje vysokou ochranu pro vstupní dveře do domů, bytů a skladů
  4. bezpečnostní třída je velmi vysokou ochranou pro dobře zabezpečené prostory

Tip: Pokud potřebujete zabezpečit byt, zvažte pořízení tzv. Zabezpečovacího systému. Jde o sofistikované řešení, ideální hlavně pro byty a cenově velice dostupné.

Klíčová slova: