Implantujte si o Vánocích čip a buďte kyborgem. Aneb nejpodivnější dárek pod stromečkem

Být kyborgem dnes není takový problém
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Chcete se nechat očipovat? Není problém. Moderní svět, jak ho známe, se v malých detailech postupně mění. Své o tom ví první kyborg na světě Neil Harbisson, jemuž trčí anténa z hlavy. Proč byste si nemohli přát i vy pod stromeček čip pod kůží?

Touha po extravaganci je někdy silnější než samotný rozum. Laserové kliniky, které odstraňují tetování se jménem dívky, která už vás nechce vidět, jsou tím nejlepším důkazem. Netradiční dárky však nemusí být zrovna vepsané na kůži, mohou být rovnou pod ní. Dnes totiž není vůbec žádný problém se nechat očipovat. Jaké to má výhody?

Býti kyborgem

Asi zatím nejdál došel britský umělec Neil Harbisson. Ten hledal způsob, jak se vypořádat se vzácnou nemocí, která mu znemožňuje rozeznat barvy. Co nemohou vyřešit léky, zvládne technologie. Po osudové přednášce kybernetického vynálezce Adama Montandona v roce 2003 mu byl vnuknut nápad.

Nechtěl ani tak vidět barvy, jak sám tvrdí, ale vždy si přál nový orgán. Vytvořili tak společně zařízení, které dokáže světelné vlnové délky odpovídající barvy přeměnit díky jeho “anténě” na specifický zvuk.

Svět se pro Neila Harbissona proměnil v orchestr zvuků, které mu připomínaly všudypřítomné barvy. První prototyp byl ještě externě uložen v baťohu s malým počítačem, ale Neil chtěl jít dál…

Jak posunout evoluci

Implantovat do mozku něco podobného, co dnes Neil nosí, to už chce odvahu a také dlouhé diplomatické jednání. Přestože se dopracovali k technologii, která bude schopná splnit jeho nároky, narazil na lékařský kodex.

Muž, který zákrok provedl, chce zůstat v anonymitě. Neilova “anténa” je principiálně na jednom konci ukončená webovou kamerou a na druhém senzorem, který dokáže barvy přečíst. Informace o barvě se změní ve vibraci, která vede až do vnitřního ucha, kde se rozehraje barevný orchestr zvuků.

Čip do těla

Příklad Neila Harbissona je extrémní. On sám své vylepšení vnímá jako akt umění, které dnes prezentuje po celém světě. Maluje obrazy podle signálů z fotografií Leonarda Di Capria apod. Jedná se tak o individuální projekt, jenž nemá obdoby.

To takový implantát v podobě čipu už má svoji komunitu poněkud rozšířenější. Při první příležitosti v roce 2016 si dobrovolně pod kůži implantovalo čip až jedenáct lidí. K čemu taková hračka je a jaké má využití?

Netradiční dárek

Být kyborgem díky implantovanému čipu v těle je dnes vlastně maličkost. Pokud se o tom někdo z vaší rodiny se sympatiemi zmíní u kávy, není nic lepšího, než mu splnit přání výstředním dárkem. RFID čipy jsou stále více populární. Několikamilimetrové kapsule toho sice moc neumí, ale přece jenom s nimi dovedete věci, které mnoho lidí mohou fascinovat.

V Paralelní polis v Holešovicích můžete třeba Bitcoiny zaplatit právě díky svému čipu. Jde o takovou bitcoinovou peněženu a vizitku. Omezené schopnosti se však stále rozvíjí. Díky čipu se třeba dostanete do svého počítače nebo si můžete otevřít dveře.

Je to jen malý krok pro člověka, ale o to větší krok pro budoucí kyborgy. Nadšenci s čipem v ruce tomu bezmezně věří…