5 cest, jak se vyhnout dluhové pasti a exekuci

Když už k problémům dojde, je třeba je řešit
 

Úvěry a půjčky se stávají až příliš samozřejmou součástí našich životů. Nezodpovědné zadlužování však zpravidla vede ke katastrofickým výsledkům. Dluhová spirála nebo exekuce – to jsou situace, v nichž se topí statisíce českých občanů – a dalším stovkám tisíc hrozí. Jak se vyhnout tak fatálním finančním problémům?

1. Mějte přehled o příjmech a výdajích
Zdá se to jako samozřejmost, ale není. Spousta lidí nemá vůbec přehled o tom, kolik peněz utratí a za co. Dnes přitom není nutné vést si vlastnoručně deníček příjmu a výdajů. Drtivá většina lidí má k dispozici internetové bankovnictví a chytrý mobil, ze kterého mohou získat poměrně dobrý a podrobný přehled o svém hospodaření.

Začněte tím, že budete sledovat svou měsíční bilanci – tedy rozdíl mezi příjmy a výdaji. Tak získáte představu o svých finančních rezervách a zjistíte, zda máte možnost se někam posunout a například navíc splácet každý měsíc půjčku. 

2. Půjčku berte jako investici
Potřebujete opravdu nutně a ihned dovolenou u moře, luxusní kávovar nebo jinou věc, na kterou nemáte našetřeno? Rychlá půjčka samozřejmě může být řešením, ale rozmyslete si, zda máte dostatečné příjmy, abyste ji hladce „utáhli“. V ideálním případě se jí ale vyhněte.

Půjčovat si na okamžitou spotřebu není rozumný nápad. To, na co si půjčujete, by rozhodně mělo přetrvat dobu, po kterou budete půjčku splácet – a to pokud možno mnohanásobně. V ideálním případě by vám půjčka měla přinést v budoucnu zisk nebo jiné výhody. Dovolené ani vánočních dárků se to nejspíš netýká. Bydlení nebo např. studium, to už je jiná věc.

3. ​Vybírejte pečlivě
Taková půjčka online bývá snadno dostupná a často není třeba skoro vůbec prokazovat schopnost splácet. To se vám může zdát jako výhoda, ale dejte si pozor. Pokud víte, že nesplňujete podmínky pro solidní půjčku, není řešením podmínky obcházet, ale zamyslet se nad svou situací.

Pokud se pro úvěr pevně rozhodnete, vybírejte ověřené a spolehlivé společnosti s dobrými recenzemi a transparentními podmínkami. Podezřelé půjčky od soukromníků na směnku a podobně se vám mohou snadno vymknout z ruky.

4. Pozor na finty, čtěte smlouvy
První půjčka zdarma! Nízký úrok! Do 24 hodin! Všechno to zní lákavě, ale nenechte se snadno přesvědčit. Přečtěte si podmínky i smlouvu, a to co nejpečlivěji. Vycházejte z RPSN, nikoli z úrokové sazby. Zaměřte se taky na sankce za opožděnou platbu, možnosti předčasného splacení apod.

5. Nepřeceňujte své možnosti a pamatujte na rezervy
Vždy si dobře spočítejte, zda splácení nebude příliš výrazným zásahem do vašeho rozpočtu. Myslete přitom i na nepříznivé situace a vždy si ponechte rezervu. Pamatujte, že se může přihodit leccos. Dlouhodobá nemoc, ztráta zaměstnání, nenadálé výdaje (opravy domu, rozbité auto apod.) – tyto nepříjemnosti mohou splácení půjčky ztížit nebo znemožnit. Rozhodně se však nesnažte řešit neschopnost splácet  další půjčkou!

Klíčová slova: