Zima dává vlasům zabrat. Jak se o ně starat, aby netrpěly?

Víte, jak se o vlasy správně starat?
 

Kdo by se na ni netěšil. Vždyť je to právě zima, která se nese v duchu nejkrásnějších svátků v roce, dovolené v Alpách, relaxace u krbu – samozřejmě se sklenkou dobrého svařáčku, dojímání se nad pohádkově zasněženou krajinou... A teď zpět do každodenní reality. Při pomyšlení na zimu ženy obvykle propadají zoufalství, protože si okamžitě vzpomenou na vyhrocené situace, kdy jim studený vítr a sníh jen pár metrů od vchodu totálně zdeformuje perfektní účes. Povětrnostní vlivy navíc vlasový porost nijak zvlášť nešetří.

Matka příroda je mocná čarodějka. Bohužel svou moc často demonstruje ne zrovna příjemným způsobem. Nepřízni počasí nedokáže vzdorovat ani nejlepší lak či fixační gel. Tyto přípravky jsou naopak důvodem, proč jsou vlasy v zimě ještě splihlejší. 

Co s tím? Nezbude vám než se smířit s faktem, že zimní péče je náročnější než po zbytek roku. Vlasy jsou suché, křehké a náchylnější na poškození. A raději nerozvádíme, co s účesem udělá vlhkost. Rovné vypadají splihleji, kudrnaté „krepovatí“. Zkrátka radost.

Základní pravidla péče o vlasy v zimě 

Chcete-li si udržet pokud možno dokonalý look, dbejte na to, aby vaše vlasy byly zdravé a čisté – jinak nebudou schopny úspěšně vzorovat extrémnímu počasí. Počítejte s tím, že vám na nich během dne ulpí mnohem více nečistot než obvykle, a proto si je budete muset častěji mýt. 

Nemějte z toho strach – časté mytí vlasům nijak neškodí. Tedy za podmínky, že použijete šetrný šampon s vhodným složením. Pozor si dejte na šampony určené pro mastné vlasy – některé nadměrně vysušují pokožku, která v reakci produkuje ještě více mazu. Pokud takový šampon používáte a připadá vám, že se vlasy mastí o něco více než během roku, používejte během zimního období variantu pro „normální“ vlasy.

Pravidelné mytí je sice dobrý základ, ale samo o sobě stačit nebude. Od věci nejsou ani vitamíny na vlasy, ať už v podobě ovoce a zeleniny, nebo přírodních doplňků stravy. 

Potřebnou výživu vlasům dodá také vhodně zvolená maska na vlasy. Například značky NANOGEN, která vlasy chrání před poškozením, podporuje jejich zdravý růst, posiluje je a dodává jim objem.

Pamatujte, že vlasům v zimě příliš nesvědčí laky. Nalakované vlasy se při kontaktu se sněhem a vodou slepí a není snadné je rozčesat. Naopak můžete sáhnout po účinnějším kondicionéru, který poslouží jako prevence před nechtěným vysoušením způsobeným chladným vzduchem.

Pozor si dejte také na přetopené místnosti. Ústřední topení pokožku i vlasy velmi vysušuje. Následkem vysoušení je vznik statické elektřiny, která vlasy poškozuje. Riziko eliminujete tak, že zajistíte optimální vlhkost vzduchu – pomocí odvlhčovače nebo nádoby s vodou umístěné v blízkosti topení.

Klíčová slova: