Nedělejte se starší: Kosmetické zlozvyky, které vám zbytečně přidávají roky

Řasenka patří na horní řasy, spodní můžete vynechat
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Každá žena má svůj zavedený kosmetický rituál, díky kterému se nalíčí během několika minut, a často nad ním už ani nepřemýšlí. Víte ale jistě, že při svém zkrášlování nezanedbáváte nebo neděláte nic špatně? Některé zlozvyky vám totiž můžou zbytečně přidat roky navíc.

V hlavní roli obličej

Je správné, pokud ráno vstanete a jako první si opláchnete obličej. Pak přijde na řadu denní krém a trocha líčení a hurá, máte hotovo. Zadržte ale na chvilku. Je potřeba si uvědomit, že stárnutí pleti se zdaleka netýká jen obličeje.

Ze své ranní očisty a péče byste určitě neměly vynechávat ani krk a dekolt. Vrásky se totiž v těchto místech začínají tvořit velmi brzy a pokud je zanedbáte, budete rázem vypadat mnohem starší. Zvláště pak v kontrastu s dokonale vyhlazeným a nalíčeným obličejem.

Názor experta
Ing. Vítězslav Krudenc: "Kůže je mistrovské dílo, žije a dýchá s námi. Vnímá podněty a navíc zvládne silnou zátěž. Ovšem musíme se o ni postarat, suché kůži nechybí tuk, ale voda.  Moderní a efektivní péče je prostřednictvím krémové pěny, ta pomůže hydrataci a na rozdíl od krémů s masťovým základem nezanáší póry a nechávají kůži dýchat a odpařovat. My doporučujeme klientům systém Allpresan, který ošetří běžnou nohu stejně jako diabetickou a poradí si i se zrohovatěním a problémy s nehty."

Kouzlení s linkami

Správně nanesené oční linky působí svůdně a prohlubují pohled. Velkého kosmetického přešlapu se ale můžete dopustit, když nevíte kam nebo jak je nanést. "Určitě nedoporučuji nosit tmavé linky na spodních víčkách, protože opticky tahají oči dolů. Ty nesluší snad nikomu," varuje vizážistka Daniela Kremláčková.

Jasná pravidla platí i v případě používání řasenky, která je naprostým základem při líčení očí. Správně byste s ní měly líčit jen horní řasy, na spodních totiž přitahují pozornost ke kruhům pod očima, a dělají vás tak starší. Pokud jste přesto zvyklé líčit i spodní řasy, volte na radu vizážistky voděodolnou řasenku. "Ta se u výrazně nalíčených řas během dne alespoň nerozmaže," říká Daniela.

Rtěnka dokáže zázraky

Dokážete si představit zpěvačku Gwen Stefani v 90. letech bez jejích odvážně rudých rtů? Sotva! Červený odstín rtěnky je podle studií nejvíc sexy, a navíc ženám dodává sebevědomí. Určitě tedy neuděláte chybu, když v obchodě sáhnete právě po červené rtěnce. Záleží ovšem na tom, jak ji nanesete. "Věk přidává především špatně vytvořená kontura u rtěnky," říká vizážistka Daniela.

"Často vídám ženy, které mají tmavší konturku než rtěnku, a to opravdu přidává na věku. A naopak, pokud ji starší žena nepoužije, rty si nevědomky opticky zúží. S věkem se totiž postupně ztrácí plnost a přirozená kontura rtů," zdůrazňuje profesionálka. Nezapomeňte také na to, že příliš tmavý odstín rtěnky zvýrazňuje rýhy, které se na rtech postupně dělají, a také vrásky kolem rtů.

Pozor na odstín tvářenky

Podobně jako u vaší oblíbené rtěnky je tomu i v případě tvářenky. Pokud léta používáte stejný odstín, děláte chybu. S přibývajícími léty je totiž důležité vybírat spíš světlejší odstín, díky kterému budete vypadat mladistvěji. To ostatně platí u většiny kosmetických produktů.

Směle tak můžete zahodit i černou linku na oči a vyměnit ji za decentnější hnědou. A jak najít správný odstín tvářenky? "Většinou ji vybírám podle barvy vlasů a make-upu, klasickým meruňkovým nebo lehce růžovým odstínem se ale nedá nic zkazit," radí vizážistka Daniela.

Důležitý je i střih a barva vlasů

Roky vám může přidat nejen nevhodně zvolená kosmetika, ale také účes nebo barva vlasů. S přibývajícím věkem by se ženy měly pomalu a jistě zbavovat tmavých odstínů vlasů, a naopak volit světlejší barvy, které krásně zjemní rysy. Pokud jste celý život zvyklá na dlouhé vlasy, i ty raději postupem času lehce zkracujte. Nemusíte být vyloženě „na kluka“, skvěle vám poslouží i dobře zastřižené mikádo. Omladí vás a vlasům přidá opticky na objemu. 

Klíčová slova: