Uvažujete o nebankovní půjčce? Nezapomeňte se soustředit na tyto 3 otázky

Kdo vám půjčí?
  |  Komerční sdělení

Nikdy nevíte, kdy vám mohou chybět peníze. Mnohdy si člověk říká, že vydrží s málem, nicméně postačí jenom pár nečekaných výdajů a neobejde se bez půjčky. Takové porouchané auto, pokažený plynový kotel, případně nefunkční pračka mohou i nejednomu spořivému jedinci zamotat hlavu. Právě z tohoto důvodu se vyplatí myslet na zadní vrátka a vědět, za jakých podmínek se vyplatí realizovat půjčku. Než se ke konkrétní odhodláte, přečtěte si následující řádky. V nich vám prozradíme 3 otázky, které byste si stoprocentně měli položit.

Splňujete podmínky některého z poskytovatelů?

Ať už jde o jakékoli úvěry nebo konsolidaci půjček, měli byste vědět, jestli splňujete požadovaná kritéria pro realizaci půjčky. Mnohdy se totiž stává, že i nebankovní společnosti žadatele odmítají s tím, že jejich bonita není dostačující. Samy se přitom kryjí, protože dlužníky neschopné dodržovat splátkový kalendář skutečně nepotřebují. Jaké jsou tedy nejčastější záruky bonity? Jde především o:

  • prokázání pravidelného příjmu
  • zástavu majetku
  • přítomnost ručitele
  • bezdlužnost
  • jiné záruky.

Kolik a na jak dlouho mi půjčí?

Nesmírně důležité je u jakékoli nebankovní půjčky znát přesnou výši sumy, již si lze půjčit, a samozřejmě i vše okolo splácení. Ve smlouvě ostatně budou veškerá data splátek zakotvena a nezapomene se ani na výši splátek a jiné detaily. Po podpisu úvěrové smlouvy už bude pozdě si na něco stěžovat a některé nevýhodné záležitosti měnit. 

Je úvěr skutečně výhodný?

Ne všechny stojí za zvážení! Některé nebankovní půjčky ihned jsou sice poskytovány expresně, ale mají vysoké RPSN a také jiné poplatky, které jsou s jejich realizací spjaté. Pozor zejména na penále, jež jsou prakticky vždy pro klienty nebankovních společností devastující. Vyhnout se jim přitom lze pouhým dodržením splátkové morálky.