Poznejte typ své pleti. Jedině tak jí věnujete správnou péči

Ne každý přípravek může vaší pleti vyhovovat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Trápí vás začervenalá pleť, pupínky nebo jiné problémy či nepříjemnosti i přesto, že své pokožce věnujete veškerou možnou péči? Pokud ano, možná jen používáte nesprávné přípravky. Ty byste si přitom měli vybírat podle typu pleti. Jak ho ale poznat? Máme pro vás několik tipů, jak to zjistíte i bez toho, že byste museli za odborníkem.

Možná to nezní jako novinka, ale ženy na to často zapomínají: nejdůležitějším krokem při péči o pleť je porozumění jejímu konkrétnímu typu a přizpůsobení se určitým okolnostem nebo ročnímu období. Pamatujte, že vaše pokožka je největším orgánem vašeho těla, komplexní a inteligentní stejně jako vaše srdce, plíce, játra a další důležité orgány.

Použití přípravků, které jsou příliš drsné, i když jsou doporučovány kvůli obsahu potřebných olejů, může vyslat do pokožky signál, aby se začala více mastit. A naopak, použití hydratačních krémů může mít za následek snížení přirozené mastnoty pleti, což vede k ještě sušší pokožce. Věnujte proto chvilku tomu, abyste spolehlivě odhalili typ své pleti, a podle toho o ni pak také pečujte.

Pokožka každého člověka je jedinečná, ale existuje několik základních typů pleti, které vám mohou pomoci zjistit, co jí nejlépe sedí, a sice mastná, normální / kombinovaná a suchá pleť. Poradíme vám dva snadné způsoby, jak určit typ své pleti v pohodlí domova:

Otestujte vyčištěnou pleť bez make-upu

Důkladně si očistěte obličej jemným čisticím prostředkem a jemně ji vysušte čistým ručníkem. Nepoužijte žádné krémy, séra ani jiné ošetření. Po uplynutí 30 minut si prohlédněte své tváře, bradu, nos a čelo.

Po dalších 30 minutách zhodnoťte, jak se vaše pokožka cítí, zvláště pokud se usmějete nebo se jinak zatváříte. Pokud je napnutá, je vaše kůže pravděpodobně suchá. Jestliže objevíte na nose a čele výrazný lesk, je vaše pleť pravděpodobně normální / kombinovaná. V T-zóně má tedy tendence se mastit a nepěkně lesknout. Pokud je ovšem mastná v T-zóně i na tvářích, máte zcela jistě mastnou pleť.

Snadná metoda s ubrouskem
Tato metoda je mnohem rychlejší a často skvěle rozliší mezi mastnými a suchými typy pleti. Spočívá v jemném pokládání tenkého ubrousku na různé oblasti tváře. Přidržte pak ubrousek proti světlu, abyste zjistili, kolik mastnoty se na něm objeví. Pokud jen minimum, je vaše pleť spíše suchá, jestli je ale ubrousek naopak nasáklý, je velmi pravděpodobné, že máte mastnou pleť.

Skvělé, konečně jste zjistili, jaký typ pleti máte. Ale víte, co to doopravdy znamená? Rádi vám to prozradíme.

Suchá pleť
Suché pleti prospěje denní exfoliace s jemnými, neabrazivními přísadami, které pomáhají tvorbě kožních buněk bez odstranění přírodních olejů. Nejlepší zvlhčovače pro suchou pokožku jsou ty, které obsahují kyselinu hyaluronovou (často uváděnou jako přísady hyaluronátu sodného), glycerin a mořské aktivní látky jako řasy, protože mají schopnost přilákat vodu a přivádět ji přímo do kožních buněk. Uvolňovače, včetně squalanového oleje, pomáhají hydratovat pokožku rovnoměrně a efektivně.

Normální / smíšená pleť

Lidé s normální / kombinovanou pletí často pociťují sucho na tvářích, takže je důležité najít hydratační prostředek, který není příliš těžký, ale zároveň je dostatečný, aby udržel vlhkost tam, kde je jí zapotřebí. Majitelé normální pleti nejsou náchylní k pupínkům na tvářích a mají tendenci mít dobře zvlhčenou T-zónu.

I u tohoto typu pleti jsou ale důležité jemné, každodenní exfoliace, aby se zachovala rovnovážná místa T-zóny a zbytku tváře. Gelové hydratační přípravky jsou absorbovány rychleji a je méně pravděpodobné, že způsobí pupínky. Začněte s malým množstvím a postupně jej zvyšujte podle potřeby, abyste zabránili nadměrné hydrataci pleti.

Mastná pleť

Přebytečný olej může často nepříjemně ucpávat vaše póry. Dobrá zpráva ale je, že mastná pleť vypadá mladší a pružnější, protože má spoustu přirozené vlhkosti a je méně náchylná k tvorbě vráskám. Jemný exfoliátor (který nepoužívá drsné částečky, jako jsou drcené ořechy nebo semínka) je také užitečný pro vyvážení tónu a struktury pokožky. Mastná pleť je také náchylná k tvorbě tmavých teček, které se vytvoří po zahojení pupínků.

Exfoliace také pomůže zesvětlit tyto tečky odstraněním nejvrchnějších vrstev pokožky a odhalením nových kožních buněk. Ti, kteří mají středně závažné až těžké poruchy akné, by měli zvážit použití exfoliačních přípravků, které obsahují antibakteriální přísady, aby urychlily hojení a zabránily budoucím vadám pleti.

Klíčová slova: