Odložte mobil do jiné místnosti. Nevěřili byste, jak vás může váš smartphone otupit

Pánové, víte, co všechno vám hrozí?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Možná vám to přijde nesmyslné, ale mobil ve stejné místnosti má dosti devastující účinky na váš intelekt, a to navíc i v případě, že je vypnutý. Jak k něčemu podobnému dochází a kde se podobné úvahy vzaly?

Studie potvrdily, že lidé měli větší problémy dokončit i jednoduché úkoly, pokud se v jejich místnosti nacházel jejich "chytrý telefon". Podle výzkumníků totiž část jejich mozku stále věnovala pozornost právě mobilnímu telefonu. Testované osoby přitom měly pocit, že se věnují svojí práci na 100 %.

Mobil rozptyluje a obírá o výkonnost

Výzkumníci z University of Texas v Austinu zaznamenali přímou souvislost, že smartphone ovlivňuje pokles kognitivní kapacity testovaných osob. Sama mysl o mobilu nepřemýšlí, ovšem je jím zahlcováno podvědomí, což nás ochuzuje o jisté množství mozkové kapacity.

Vůbec prvního experimentu tohoto druhu se zúčastnilo téměř 800 majitelů chytrých telefonů. Nejprve byli požádáni o to, aby na počítači řešili testy vyžadující jejich plnou pozornost. Před zahájením testu byli náhodně vybraní účastníci požádáni, aby svůj telefon položili displejem dolů, nebo aby si ho uložili do batohu nebo tašky, případně odnesli do vedlejší místnosti.

Všichni si museli zapnout tichý režim. Ukázalo se, že ti, kteří měli mobily ve vedlejší místnosti, měli výrazně lepší výsledky než respondenti, jejichž mobil ležel na stole. O něco méně výrazně překonali i osoby, které měly mobil v batohu nebo tašce.

Čím větší závislost, tím větší neschopnost

V dalším pokusu sledovali výzkumníci, jak dokáží účastníci vyřešit úlohu v porovnání s jejich závislostí na mobilním telefonu. Opět šlo o řešení testů na počítači, přitom opět náhodně byli účastníci nuceni, aby svůj mobil položili displejem dolů nebo do tašky, případně do jiné místnosti. Část účastníků dokonce musela mobil vypnout.

A jaký byl výsledek? Ukázalo se, že čím více byl člověk na mobilu závislejší, tím měl horší výsledky. A nezáleželo dokonce na tom, zda byl mobil zapnutý nebo vypnutý nebo ležel displejem nahoře či dole.

Technologie ničí naši paměť

Učitelé i jiní odborníci začínají být dosti zoufalí z toho, jak nové technologie zasahují do mozkových výkonů dětí. Postihnuté jsou i jejich vyjadřovací schopnosti a zručnost. Děti si totiž věci jednoduše přefotí do mobilu a nenamáhají se žádné informace si zapamatovat.

Jaké jsou příznaky závistlosti?
nervozita, když nemáte mobil po ruce
neustálé kontrolování, zda jste neobdrželi zprávu
- nutkání ihned reagovat
panika, když necháte doma nabíječku
nervozita v místech, kde není signál

Velmi podobný účinek má také navigace v autě. Řidiči, kteří projeli stejnou trasu s navigací a potom ji měli projet bez navigace, tak měli velké problémy a nezvládli to bez ní. Důvodem je fakt, že během první jízdy vůbec nevěnovali pozornost orientačním bodům na trase a obecně si z ní prakticky nic nezapamatovali.

Rozdíly jsou obrovské

Podobně jsou na tom samozřejmě u návštěvníci muzeí, hradů, zámků a nebo jiných pamětihodností, kteří fotí jednu fotku za druhou a po opuštění budovy si vlastně vůbec nepamatují, na rozdíl od těch, kteří sledovali vše svýma očima, co viděli. Chytré mobilní telefony jsou bezesporu v dnešní době nutností, ovšem člověk musí znát rozumnou míru jejich používaní. Je také dobré občas mobil vypnout a jít bez něj třeba ven na procházku nebo si zasportovat.

Bohužel dnešní doba výrazně nahrává tomu, aby člověk využíval mobilní telefon nepřetržitě. Nejhorší je, pokud ho používají už děti ve velmi nízkém věku, u kterých se pak závislost velmi těžko dostává pod kontrolu.