Ovesné vločky: Vykouzlíte z nich jednoduchou snídani, která vás dobije energií

Ovesné vločky se všeobecně řadí k celozrnným výrobkům
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ovesné vločky se všeobecně řadí k celozrnným výrobkům. Jsou vyrobené z celých ovesných zrn a znali je již Slované. Jak s nimi nakládat, aby vám chutnaly a ještě k tomu jste díky nim byli dobití energií na celý den?

V poslední době vločky vyvolaly poměrně bouřlivou diskuzi. Někdo na jejich konzumaci nedá dopustit, jiní zase přechází do extrému a nenávidí je. Proto je třeba hledat rovnováhu někde v samotném středu.

Dnešní doba je plná dobarvovaných nebo dochucených věcí, díky tomu mizí přirozenost jednotlivých surovin. Rozhodně nemusíte být extrémisty a konzumovat celý život jednu a tu stejnou surovinu, nicméně je třeba při jídle přemýšlet, a to hlavně během snídaně, která je pomyslným "nakopávačem" do celého dne.

Každý má samozřejmě svoje určitá období. Někdy vám více chutná sladké, jindy trochu mastnější, pak zase sytější, někdy si zase dáte jen salát a jste plní.

Když chce tělo hodně, dejte mu to

Takhle by nemělo fungovat jen v době, kdy je člověk ve vývinu, ale také v dospělosti. Pokud si tedy vaše tělo říká o hodně živin, tak mu je jednoduše dejte. Na druhou stranu ho ale poslouchejte i v době, kdy chce relax. Pokud tedy máte chuť třeba právě na ovesné vločky, tak si je dejte.

Jejich neutrální chuť samozřejmě není jejich velkým lákadlem, proto je bezesporu rozumné si je nějakým způsobem ochutit. Nejlépe pak sušeným ovocem, medem, oříšky nebo rozinkami. Můžete si z nich udělat kaši nebo si je třeba jen jednoduše nasypat do jogurtu.

Obecně u většiny lidí záleží na tom, jak si je dokáží připravit; podle toho se stanou nebo nestanou součástí jejich jídelníčku. Dnes je z nich klidně možné udělat třeba i lívance nebo sušenky. Receptů je v tomto ohledu skutečně mnoho. Není tak potřeba každé ráno sedět a mít před sebou jen misku holých vloček.

Jak vlastně probíhá výroba?

Ovesné vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek. Po vyčištění hrubého zrna se obilná zrna na několik hodin vystaví nejprve vlhku, poté suchému teplu v sušárně. Při tomto ošetření vzniká typické ořechové aróma budoucích vloček. Teplem ale také inaktivují látky štěpící tuky, které by jinak při skladování působily nepříjemnou žluklou, hořkou pachuť.

Vločky se prodávají také v instantní podobě. Vyrábějí se z ovesné mouky a po namočení jsou rychle rozpustné.

Pluchy se při sušení uvolní a lze je snadno oddělit v bubnovém nebo odstředivém loupači, přičemž dříve se odíraly mezi mlýnskými kameny. Po usušení se ovesná zrna třídí dle velikosti. K výrobě ovesných vloček se ovesná jádra spaří a na mačkací stolici se rozlisují naplocho pomocí rotujících kovových válců. Při výrobě drobných vloček se jádra před válcováním nařežou na kousky (ovesnou krupici).

Jsou plné energie

Je to hlavně proto, že obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, sacharidů a také minerálů. Z nich je třeba uvést hlavně fosfor, draslík, vápník, hořčík a mnohé další tělu prospěšné látky. Tyto informace samozřejmě najdete i v mnoha moudrých knihách.

Právě díky svému vysokému podílu vlákniny dokáží pročistit kompletně trávicí trakt a udrží tak nastartovaný metabolismus. Takže pravidelné vyprazdňování už nemusíte závidět svému otci, co už je v důchodu, ale můžete se formou správné stravy do tohoto stavu vypracovat i vy.

Vláknina je navíc naprosto bez kalorií, což samozřejmě ocení všichni, jejichž ručika na váze překročila akceptovatelné číslo. Ve vašem žaludku zvětší objem, naváže na sebe vodu, a tím rychleji vyvolá pocit nasycení. Opět to ale nepřehánějte a nepředávkujte se vlákninou. Žádné předávkování totiž není dobré.