Účesy, které stály za to! 80. léta byla přehlídkou nejbizarnější kadeřnické módy v historii

I muži mají své sny
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Nelze zapomenout na účes Jaromíra Jágra. Ten svoji “jágrdeku” představil hlavně v raných devadesátých letech, ale kořeny těchto kadeřnických úletů bychom našli už v předchozím desetiletí. Jaké další bizarnosti lidé nosili a přitom byli “IN”?

V dnešním drobnohledu na nové subkultury lze najít velikou oblibu alternativního stylu módy. Teenageři v touze se odlišit loví inspiraci v hluboké historii. Naproti nim jdou stále velmi oblíbené second handy, kde lze najít opravdový poklad, klidně i z 80. let.

Odvážní kadeřníci

Jako třešnička na dortu módy je právě účes. Většinou jsou dnes lidé odvážní až extravagantní, ale povětšinou se účesy drží střídmého konzervatismu. Je pravdou, že každý má na výběr.

80. léta však v tomto smyslu rozpoutala po celém světě pořádnou vlnu na hlavě. Nespoutané a bizarní účesy vládly filmům, hudebním kapelám, sportovcům a módním časopisům a bylo jedno, jestli žijete v socialismu nebo kapitalismu. Od východu na západ se kadeřníci předháněli v kudrlinkách a odvážných tvarech. Kde se ta touha experimentovat vzala?

Bláznivá doba

Barevné a bláznivé období se propašovalo i do Československa. Neposlušné tenisky Lucie Bílé a tepláková souprava Michala Davida zdaleka nedosahovaly takových kvalit jako účesy a móda nezapomenutelného dua Kotvald a Hložek.

Odvážně blyštivé oblečky a pečlivě prostříhaná ofinka či poctivě vypěstovaný kudrnatý přeliv. Jestli se něčím Československo té doby inspirovalo na západě, tak to bylo kadeřnické umění. Nabobtnané kudrnaté účesy žen nabývaly takových rozměrů, že je šlo jen těžko přehlédnout i přes berlínskou zeď.

Pryč byly doby, kdy byli muži za máničky. V druhé polovině osmdesátých let tají ledy a normalizace dostává extravagantnější fazónu. I pořádný chlap si tak mohl beztrestně pročesat svoje dlouhé lokny.

Svět se zbláznil

Vliv západu do Československa protékal spíše poskromnu. S pravými hvězdami 80. let jsme se mohli seznámit až po pádu železné opony. Naplno pak přes satelity propukla televizní mánie.

Programům vládnul Dallas, Night rider a ze stanice MTV vyskakovali takoví čerti jako například Kiss, ZZ Top, Queen nebo Jon Bon Jovi. Osmdesátkoví králové a královny byli zjevením a hurikán Dalibor Janda i jiní nemohli zapřít své zahraniční vzory. Je pravda, že na takového Freddiho Mercuryho si netroufl nikdo.

Móda 80. let však na celém světě znamenala odvážnou šílenost, která se nevyhnula ani socialistickému rybníčku.

Od hlavy až k patě se experimentovalo s barvami, lesklými doplňky, střihy, tvary, gely, šátky a jen málokdo odolal kudrlinkám, pokud disponoval dostatečným množstvím materiálu. Účes alá Bruce Willis totiž zůstává už přes desetiletí stálicí a není se čemu divit.

Inspirace pro dnešní mládež

Dnes se mladí rodí do postmoderní doby, kdy díky googlu, Facebooku a Instagramu vidí módní trendy po celém světě v několika vteřinách.Tento estetický guláš znamená, že to, co bylo s odstupem času k smíchu, se pomalu znovu vrací do módy, včetně nezkrotných vln a nabobtnalých účesů.

Kdo ví, třeba se znovu do popředí vrátí byznys a dozadu zábava.

Klíčová slova: