Výběr porodnice neodkládejte. Na co je dobré se zaměřit a podle čeho poznáte tu nejlepší?

Přirozená míra úmrtnosti při porodu (nedá se zabránit úmrtí matek), se odhaduje na 1500 úmrtí na 100 tisíc narozených dětí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vybrat si vhodnou porodnici, to vypadá pro mnoho českých rodin velmi často jako nadlidský úkol. Míst není zrovna nadbytek, navíc při pročítání recenzí na internetu se někdy nestačíte divit. I zde však platí, že není dobré věřit úplně všemu. V každém případě je fajn začít hledat co nejdříve. O co se při výběru porodnice nejvíce zajímat?

Jestliže těhotenství plánujete, není od věci se poohlédnout ve svém okolí po vhodném zařízení už v době, kdy se na miminko připravujete. Není samozřejmě nutné kdovíjak šílet a obíhat jednu porodnici za druhou, ale mít přehled ohledně úrovně zařízení, péče lékařů a sestřiček či zkušenostech dalších maminek se jednoduše vyplatí.

Ve vybrané porodnici se registrujte co nejdříve

Dříve bylo možno se nahlásit do konkrétní porodnice do třicátého týdne, dnes je situace i z důvodu vyššího počtu rozených miminek jiná a maminky se musí nahlásit na konkrétní vybrané místo už do týdne dvanáctého, někde maximálně třináctého či čtrnáctého.

„Skutečně vzhledem k vytíženosti naší porodnice registrujeme nové pacientky maximálně do čtrnáctého týdne. Pak již máme většinu kapacit vždy naplněných. Samozřejmě neodmítáme akutní porody, ale maminky, které si vybraly naši porodnici jako vhodné místo k početí potomka, musí dodržet tyto termíny,“ zní ze středočeských porodnic.

Na co si při výběru porodnice dávat pozor?  

  • Profesionalitu personálu a vybavení porodnice.
  • Jak vypadají porodní sály.
  • Jak vypadají pokoje, zda je dostupný případný nadstandard.
  • Zda dává porodnice přednost přirozenému porodu od začátku do konce, či zda porod vyvolává a urychluje.
  • Možnost porodu do vody. 
  • Jaké pomůcky pro porod nemocnice nabízí.
  • Zda pořádá nemocnice nějaké předporodní kurzy.
  • Zda se dbá na plné kojení, nebo se dokrmuje.
  • Jaké jsou návštěvní hodiny na pokoji.

Vybírejte hlavně podle osobní návštěvy

První rada pro budoucí maminky je tedy jasná, zajistěte si místo ve vámi vybrané porodnici co nejdříve. Nezapomínejte hlavně na to, že je dobré si vybrat porodnici, která je v dojezdové vzdálenosti od místa, kde se budete pohybovat v následujících týdnech nejvíce. Nejjednodušší je sednout si k internetu a vybrat několik porodních klinik; ty si postupně osobně zajet prohlédnout. Je určitě dobré si zajít „omrknout“ zejména porodní sál, zajímat se o jeho vybavení, pokoje, i pohovořit s porodními asistentkami o tom, co vás zajímá. Mnoho zjistíte už přístupem samotného personálu.

Ani reference na internetu – například na diskusních fórech - či zvláště ty od známých není od věci zjistit. Je ale určitě dobré počítat s tím, že každá porodnice bude mít jak pozitivní, tak ty negativnější ohlasy. Po porodu totiž velmi často dochází u maminek k jistému citovému rozpoložení, které je nasměruje mnohdy k celé řadě negativních ohlasů na velmi často banální záležitosti, u kterých by se standardně jindy třeba ani nepozastavily.

Neřeště banality, klíčovou je profesionalita personálu

Je potřeba si uvědomit, že klíčové záležitosti se odehrávají zejména na porodním sále. Tam se zkrátka nesmí chybovat. Důležitá je tedy především samotná profesionalita personálu. A samozřejmě moderní vybavení porodnice. Velkou roli hraje i personál na tzv. oddělení šestinedělí, takže je dobré se podívat a pobavit se se sestřičkami i tam.

Mnoho maminek by nemělo zapomenout již několik týdnů před plánovaným porodem informovat se i o pořádání nejrůznějších předporodních kursů samotnou porodnicí a tatínkové např. o návštěvní hodiny a povolené návštěvy na pokojích, a to před i po porodu.