Běhejte hned od začátku správně. Chyby se později jen těžko napravují

Pokud jste ve vyšší fázi obezity, začněte opravdu pomalu, nejlépe pouze delší chůzí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Myslíte si, že běhaní není pro vás? Omyl, běhání je totiž úplně pro každého zdravého člověka. Začít může kdokoliv, ale pomalým tempem a postupným vypracováváním se k lepším a lepším výkonům. Připravili jsme pro vás snadný postup, jak na to. 

Běhání je skvělým lékem na tělo i duši. Nejenže si pravidelným během dokonale vyčistíte hlavu, ale po každém náročném běhu nastane i odměna v podobě tzv. hormonů štěstí, což jsou již všem známé endorfiny. Po fyzické stránce věci je to ta nejlepší aktivita na rychlé zhubnutí a také na posílení imunity a srdce.

Nic se nemá přehánět

Pokud tedy nemáte žádnou srdeční nebo jinou vadu, při které lékař běh nedoporučuje, můžete se pustit směle do toho. Pozor, pokud jste ve vyšší fázi obezity, začněte opravdu pomalu, nejlépe pouze delší chůzí. Nic se nesmí přehánět a pokud přeceníte vlastní tělo, může se vám běh nadobro zošklivit nebo by v horších případech nemusel náhlou větší zátěž zvládnout organismus. Proto se úplně každému začátečníkovi doporučuje začínat po etapách. 

V první řadě je nutné pořídit si kvalitní běžeckou obuv, ta je základ všeho. To nejtěžší pro všechny je pak vůbec začít. Nehledejte proto každý den výmluvy a začněte už dnes. Každý člověk si ve svém denním programu jistě najde z celého dne třicet minut na sebe.

Jestliže již máte své kvalitní boty a jste pozitivně naladěni, můžete začít. První důležitá věc je protažení. Postačí jakákoliv cvičení pro lepší krok, lehké odrazy, rozhýbání kloubů – vše by se mělo provádět velmi uvolněně a netlačit při tom na výdrž, dodržovat však svižné tempo, aby tělo bylo připraveno na větší pohybovou zátěž.

Tak jdeme na to

Po protažení začněte spíše s rychlou chůzí, ať se tělo dobře nastartuje. Při prvním "běhu" se doporučuje ze začátku rychlá chůze společně s krátkým pomalým během. Chůze by měla pořád převažovat.

Můžete například devět minut rychleji chodit a pak minutu pomalu běhat a tuto kombinaci opakovat celkem 3x, aby dohromady běh trval 30 minut.

Důležitým faktorem je i strava, pokud jste dosud byli zvyklí jíst fastfood nebo typicky českou kuchyni, budete to muset hodně omezit. "Energie pochází především z dostatku bílkovin a zdravých sacharidů, jako je například rýže nebo brambory, nezapomínejte také dodržovat pravidelný přísun tekutin," radí trenér Martin Levý.

8 týdnů tréninku

Začátky jsou vždy těžší, ale bez tréninku to nejde, proto buďte trpěliví. Běhejte takto 3x týdně a vždy po jednom týdnu snižujte minuty chůze a navyšujte minuty běhu.

Takže uvedeno na příkladu – druhý týden začnete s 8minutovou chůzí a 2minutovým během a opakujete opět 3x. Další týden pak 7 minut chůze a 3 minuty pomalý běh atd. Po dvou měsících můžete začít běžet bez chůze celých 30 minut, ale stále dobře odhadujte vlastní síly. Co se týče režimu celého týdne, platí zde pravidlo 3x týdně běh a jeden den v týdnu nějaká vedlejší aktivita jako třeba plavání, kolo nebo brusle.

Poslouchejte své tělo

Pozor na přemáhání, může se stát, že pokud se tělo bude cítit vyčerpané, můžete trpět nespavostí nebo výkyvy nálad. Vždy se řiďte podle vlastního těla, každý je jiný a poslouchat své tělo je klíčem ke všemu. Pokud budete dodržovat postupný plán, budete se cítit skvěle, získáte skvělou kondici, a ještě shodíte pár kil. Je také možné, že zrovna vy budete druhý Usain Bolt!

Pokud chcete, aby vám motivace opravdu vydržela, přihlaste se na nějaký běžecký závod. Donutí vás to opravdu poctivě trénovat a v závěru ze sebe budete mít dobrý pocit. 

Klíčová slova: