Dveře - nepostradatelná vstupní brána každé místnosti

U vchodových dveří hraje ohromně důležitou roli kromě estetiky a pohodlí při používání i úroveň bezpečnosti
  |  Komerční sdělení

Dveře jsou tím prvním, s čím člověk přijde do kontaktu při vstupu do budovy či pokoje, proto je nesmírně důležité, aby působily příjemným dojmem a zároveň aby poodhalily ráz prostoru, kam vstupujete. Z estetického hlediska je tedy doporučováno ladit dveře ve stylu dané místnosti. Panovat by zde však měla ale zároveň i určitá jednotvárnost a rozhodně by se nemělo stát, že každá místnost v bytě/domě bude mít jiné dveře.

Dle možného způsobu použití se dveře dělí na vchodové, interiérové a technické, tedy ty určené pro vstup do technických místností - ty bývají zpravidla kovové a velice odolné i vůči silným nárazům. Co se týče interiérových dveří, tak ty mohou mít klasické otevírání do prostoru pomocí pohybu na pantech (pravé či levé), ale mohou být třeba i posuvné, případně kyvné (tzv. lítačky). Moderní a stylové jsou pak obzvláště skleněné posuvné interiérové dveře. 

Pokud se podíváme na materiály, z nichž jsou vyráběny interiérové dveře, tak nejčastěji se jedná o lepené dřevo, potažmo MDF desky s vložkou. Důležitá je i výplň dveří, která v případě nejlevnějších modelů bývá obvykle z voštiny. U interiérových dveří střední třídy se pak můžeme setkat s překližkou, případně dřevovláknitými deskami. No, a ty nejprémiovější ve svých útrobách typicky ukrývají sendvičové desky z dřevotřísky nebo z lepeného laminovaného dřeva. 

Spolu s dveřmi je nutno vybrat i vhodnou kliku a zárubně 

U vchodových dveří pak hraje ohromně důležitou roli kromě estetiky a pohodlí při používání i úroveň bezpečnosti, kterou jsou schopny zajistit. Vchodové dveře totiž plní i funkci ochrany majetku. Tím pádem jsou o poznání bytelnější a odolnější než ty interiérové. Zakoupit si můžete kupříkladu dřevěné, ocelové nebo PVC venkovní dveře. V případě rodinných domů se rozhodně nemusíte obávat ani prosklených dveří, i ty totiž mohou zajistit dostatečnou bezpečnost objektu. 

Vyjma odolnosti proti vloupání by kvalitní vchodové dveře měly rovněž poskytovat vysokou tepelnou izolaci a akustickou ochranu. Žádoucí je taktéž, aby ladily k fasádě domu. Stejně jako v případě interiérových dveří, i zde je nejpopulárnější klasické otevírání do prostoru pomocí pohybu na pantech, přičemž opět jsou na výběr dvě varianty - pravé a levé otevírání. 

Pokud si zdárně vyberete dveře, celý proces zdaleka ještě nekončí, je třeba si totiž ještě vybrat kliku (pokud není již přímo součástí dveří) a zárubně. Klika by měla dokonale ladit s dveřmi, obecně však platí, že pramálo můžete zkazit tím, když vsadíte na naprostou klasiku v podobě obyčejné stříbrné kliky. Dále je doporučováno dodržovat zásadu o tom, že čím jsou dveře masivnější, tím robustnější by měla být i klika.

Klíčová slova: