Vánoce v tradičním stylu jsou znovu v módě. Klid, pohoda a návrat do dětství

Příroda vykouzlí nádhernou vánoční atmosféru
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Co pro nás dnes znamenají Vánoce? Je to lesk ozdob, světla svíček a elektrických světel, nákupní centra a dárky nebo klid, zelený stromeček, jmelí a vůně vánočního koření? Většinou jsou to dva světy, které bychom rádi propojili - přírodu s ozdobami, nákupy a dárky s klidem, světlo s domovem. Jde to, zkusme si doma utvořit klidnou vánoční pohodu i v moderním světě.

I když je již advent v plném proudu, stále můžeme do interiéru našich domovů vnést předvánoční atmosféru, i když času většinou právě v tomto období bohužel mnoho nezbývá. Všemožné pracovní povinnosti před koncem roku, večírky, setkání a noční pečení cukroví na klidu nepřidají.

Ohlédněme se do doby našich předků a snad i do vlastního dětství. Co nám udělalo největší radost? Vlastnoručně vyrobený svícen, voňavý usušený pomeranč, papírové řetězy. Nestojí to tisíce ani hodiny času, ale stojí to za to.

Papírové řetězy

Jako děti jsme jistě všichni ve škole lepili papírové řetězy z celkem silných pruhů barevného papíru. Jistě že jde o ozdobu, kterou si na stromeček nebo na okno dáme hlavně pro radost jejich autora a potěšení rodičů, jak jsou jejich děti šikovné. Ani ve vyšším věku ale nemusíme na podobnou výzdobu zanevřít - stačí povýšit papírové řetězy do “dospělé” podoby a řetězy vyrobit z tenkých proužků a malých oček. Takový řetěz, doplněný třeba i sněhovým lakem, dokonale skloubí čas našeho dětství a současnost.

Příroda nabízí krásné ozdoby

Ve většině domácností je nyní už jistě ve váze větvička chvojí, možná ozdobená světly nebo skleněnými baňkami. Docela jinak ale bude taková výzdoba působit, použijeme-li k dozdobení šípek, rostoucí i na okraji nejbližšího lesa, kousky opadaných březových větví v jejich krásné bílé kůře nebo stále ještě nerozkvetlé barborky. Přírodní výzdobu doplní svíčka, kterou ale samozřejmě není možné nechat svítit bez dozoru.

Ovoce a koření jako základ

Také chodíte po obchodech a hledáte tu nejkrásnější vánoční vůni? Máte ji v kuchyni - hřebíček, skořice, badyán, pomeranč, limetka… Vše stačí namíchat podle libosti a vlastní fantazie, vložit do nevelkého množství vody, zahřát na sporáku a následně nalít do misky buď na fondue, kam se vejde větší množství, nebo i do aromalampy.

Pod směsí pak stačí zapálit svíčku, která ji bude udržovat stále teplou, a odpařovaná tekutina provoní celý pokoj i bez jakýchkoliv chemických přísad. Navíc se budeme cítit znovu jako u babičky na vánočních prázdninách.   

Dřevo a sláma

K vánoční výzdobě lze velmi dobře využít i větve z nedávno ořezaných ovocných stromů. Svázané v horní částí mašlí a “rozkročené” dokola připomínají svým tvarem stromek, ať již je ozdobíme bílým sprejem, nebo necháme v jejich přírodní podobě.

Takovou ozdobu třeba do vstupní chodby není problém vyrobit i ve spolupráci s dětmi. Na jednotlivé větve je možné lepicí pistolí přilepit třeba ozdoby, které děti vystřihly z papíru, kousky chvojí, pověsit slaměné ozdoby nebo dřevěná kolečka, která šikovný tatínek nařezal ze silnějších větví.

Tradice je nade vše

I když jsou Vánoce v současné době pro mnohé spíš obdobím hektickým než časem klidu a rozjímání, není na škodu připravit si doma příjemnou atmosféru, která bude kontrastovat s všeobecným shonem za vstupními dveřmi našeho bytu.

A co může být klidnější a voňavější než příroda? Zkuste proto letos zapomenout na tisíce blikajících světel a vyzdobit si byt tak, jako to dělali naši předci v době, kdy pro ně byly Vánoce skutečným svátkem, oslavou narození Ježíše Krista a chvílí smíření.

Klíčová slova: