Tipy lékaře: jak přestat kouřit?

Odložit navždy cigaretu není snadné, existuje nějaká alespoň dočasná alternativa?

Kuřáci na celém světě si zdravotní rizika kouření uvědomují stále silněji. Ale ne všichni mají tolik vůle a odhodlání, aby toho nechali ze dne na den. Potřebují alespoň nějakou alternativu. Ale jaká je ta správná? A existuje vůbec?

Když se lékaře zeptáte, zda byste měli přestat kouřit, odpoví jednoznačně ano. Je to logické, kouření už dávno není povážováno za něco trendy či společensky nutného. Spíš právě naopak. Stejně tak to vidí i MUDr. Marek Dvořák. Zároveň si však uvědomuje, že odložit navždy cigaretu není nic snadného. Jaké jsou tedy jeho rady?

  • S kouřením vůbec nezačínejte – to je nejúčinnější prevence nemocí spojených s kouřením. 
  • Motivujte se, aktivně hledejte důvody proč přestat kouřit cigarety, zapojte rodinu, známé a oznamte jim svůj záměr přestat kouřit, podpoří vás.
  • Vyhledejte odbornou pomoc – s pomocí odborníka jsou vaše šance na dosažení cíle nejvyšší. 
  • Chcete-li redukovat zdravotní dopad cigaretového kouře na vás i vaše okolí, ale vaše tělo si stále „říká” o nikotin, zkuste dostupné alternativy – například nikotinové žvýkačky či náplasti (na trhu běžně dostupné značky Nicorette, Niquitin). 
  • 24 odborných lékařských společností se shoduje na tom, že náhradní nikotinová terapie je uznávanou a funkční metodou při odvykání kouření. Kuřáci cigaret, kteří chtějí zachovat své „cigaretové rituály”, mohou přejít na alternativu zvanou vapování – v ČR nově nabízený produkt blu. Vapování je podle některých zdrojů méně zdravotně škodlivé než klasické kouření.