Změny v pražském metru: Tohle si musíte přečíst, abyste nezabloudili

Stanice metra se uzavřou, buďte připraveni.
 

Metro B se dočasně uzavře ve stanici Jinonice, jež bude od 7. ledna až do odvolání mimo provoz. Důvodem jsou průsaky vody, které narušily nosný systém pro obklady na stěnách. Jak to bude s dopravou?

Dočasné uzavření od 7. ledna vyřeší náhradní autobusová doprava. Kudy se dostanete tam, kam potřebujete? 

Jak dlouho bude oprava trvat? Podle plánu by se stanice Jinonice měla uzavřít v sobotu 7. ledna a opravy by měly být dokončeny v srpnu tohoto roku. Některé práce se zvládnou za provozu, stanice by se tak měla otevřít po půl roce.

Jak oprava ovlivní dopravu v Praze? Dobrou zprávou je, že stanicí budou i nadále soupravy metra projíždět. Náhradní autobusová doprava bude zajištěna od stanice Nové Butovice až po Jinonice. 

"Samozřejmě se snažíme, aby byl dopad na cestující co nejmenší," vysvětlil tiskový mluvčí Jiří Štábl postoj pražského dopravního podniku. "Celková oprava bude stát 154 milionů." Zřejmě to však budou dobře investované peníze, stanice bude moderní a získá komplet nový kabát od elektroinstalace, osvětlení a podhledů, opraví se i obklady stěn a dlažba.

Důležitou součástí je i injektáž průsaků. Po Jinonicích bude následovat i oprava stanice metra A Dejvická, ta by však měla být o něco levnější. Cena se snad nevyšplhá nad 100 milionů korun. 

Náhradní doprava
Místo metra bude jezdit nová linka číslo 153 v trase Na Knížecí – Malvazinky – U Waltrovky – Jinonice – Vidoule.

Linka 137  se změní v několika ohledech. Zastávka Vidoule se zruší v obou směrech. Mezi zastávkami U Waltrovky a Jinonice přibyde několik zastávek. Konkrétně půjde o U Waltrovky (pro směr Na Knížecí v Klikaté ulici u kruhového objezdu u hasičské stanice), U Trezorky (pro směr z centra v Radlické ulici v čele zastávkového zálivu, pro směr Na Knížecí v ulici U Trezorky v čele zastávkového zálivu).

Přemístí se zastávky Jinonice (směr Nové Butovice do  zastávkového zálivu v Radlické ulici, do zastávky linky číslo 501) a Hutmanka (pro směr z centra do ulice U Trezorky, cca 100 metrů za kruhový objezd, do čela zastávkového zálivu, pro směr Na Knížecí do ulice U Trezorky, do zastávkového zálivu před kruhovým objezdem).

Na lince 149 se posunou zastávky U Waltrovky (směr Dejvická do Klikaté ulice ke kruhovému objezdu u hasičské stanice). Jinonice (směr Bavorská do zastávkového zálivu v Radlické ulici, do zastávky linky číslo 501).