Tohle vás dnes čeká v metru. Jste připraveni na kulturní zážitek a davy lidí?

Tisíce diváků a profesionální vystoupení o ozvučení.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nalaďte se v metru. Tak zní název megalomanské akce, která dnes potěší všechny cestující v pražském metru. Teda, opravdu všechny? Čeká vás totiž nejen bohatý kulturní program, ale také davy lidí. Podívejte se na kompletní harmonogram. Vyhnete se nějakým stanicím, nebo si naopak uděláte zajížďku? 

Nasednout do metra a jet. Přestat vnímat okolí a ponořit se do svého světa s knížkou, časopisem a samozřejmě sluchátky v uších. Cestování metrem je pro mnohé stresující a nepříjemné, což využívají k útěku do vlastního světa. Přesto si cestu metrem můžete pořádně užít a odnést si parádní kulturní zážitek. Jak?

Konzervatoř a Vyšší odborná škola Jaroslava Ježka ve spolupráci s Dopravním podnikem města Prahy každoročně organizuje úspěšnou a cestujícími milovanou akci. Na festivalu, který proběhne právě dnes, tedy 20. dubna, se vystřídají desítky kapel.

Většina z nich je právě studentských a protože se škola nebrání žádnému žánru, vybere si opravdu každý. Užít si budete moct jazz, pop, rock, muzikálovou hudbu a další významné hudební žánry z 20. a 21. století. Hraje se přitom od ranní osmé hodiny do večerní deváté. Přesto je program dokonale zorganizován tak, aby příliš neblokoval cestující v ranní špičce. Proklikněte se do programu!

Konzervatoř a VOŠ Jaroslava Ježka poskytuje úplné střední a vyšší odborné vzdělání v oborech: Hudba, Hudebně dramatické umění, Zpěv. Studium je zakončeno absolutoriem. Žáci mohou ukončit studium také maturitou, nejdříve však po čtvrtém ročníku. Své exkluzivity nejen v českém, ale i evropském měřítku dosahuje škola odvážnou otevřeností k novým uměleckým směrům.

"O akci je tradičně obrovský zájem. Oranizuje ji především naše škola ve spolupráci s Dopravním podnikem hlavního města Prahy," vysvětluje letošní organizátorka Jana Majerová. "Naši studenti se postarají o program na čtyřech stanicích metra. Půjde o Nádraží Veleslavín, Florenc, Můstek a Hlavní nádraží. Jde o profesionální akci s nástroji a ozvučením," pyšní se Majerová. 

Akci bylo těžké zorganizovat především logisticky, protože množství nástrojů a fakt, že někteří studenti hrají ve více kapelách, všechno trochu komplikoval. 

"Kapely budou hrát většinou v prostorech u terminálů metra. Cestujícím s časovými jízdenkami tak nehrozí, že by je chytili revizoři. Studenti pak mají své Lítačky," myslí si organizátorka. S DPP se jim přitom prý spolupracuje báječně (pozor, v prostoru Florence a Muzea jsou vystoupení v placeném pásmu).

 

Osobnost Jaroslava Ježka se nevtiskla jen do jména šloly, ale i do jejího charakteru. Cílem je profesionalita, úcta k tradici, tvořivost a otevřenost novým uměleckým směrům. 

"S kritikou se téměř nesetkáváme, i když loni někomu vadil "kravál" a přišla jedna stížnost," vzpomíná si Majerová. "Na akci přitom nepřicházejí jen náhodní cestující, ale mnoho z  posluchačů dorazí naprosto cíleně, zůstává celé hodiny a výborně se baví. Největším lákadlem jsou přitom nejspíše big bendy se spoustou nástrojů. Celý zážitek umocňuje i výborné ozvučení a akustika metra." 

Žáci a studenti školy pravidelně koncertují v pražských jazzových klubech, jako jsou Reduta a Jazz Dock, a účinkují v pražských divadlech např. v divadle Hybernia či Broadway.

"Rádi dáváme možnost mladým umělcům, aby se zviditelnili v prostorách, kde proudí mnoho lidí," vysvětluje hlavní motiv DPP tisková mluvčí Aneta Řehková. "Naše jediné náklady souvisí s technikou, ale stojí to zato. Akce má veliký úspěch a myslím, že na ni jsou lidé už zvyklí. Probíhá už 6. ročník. V zahraničí je to běžné." 

Kromě kapel z konzervatoře se můžou cestující těšit i například na Gospel na Vltavské. Vystoupí i Kapela Loď nebo Barbora Šampalíková. "Nejde o úplně ojedinělou věc. Další akce bude 24. května, půjde o tanec v metru," zve všechny cestující Aneta Řehková.