Konečně úleva, obyvatelé Plaňan se dočkají obchvatu. Kudy povede?

Obyvatelům Plaňan určitě spadl kámen ze srdce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nadměrný provoz je pro obyvatele Plaňan denním chlebem. Tomu by ale měl být konec. Blíží se totiž začátek výstavby obchvatu. Kdy by se mělo začít a bude problém vyřešen opravdu kompletně?

Obchvat se v Plaňanech řeší už velmi dlouho. Hlučnost, především v Pražské ulici a také na náměstí, je opravdu nadlimitní. Potvrdila to mimochodem i studie, kterou nechala zpracovat obec Radim před dlouhými jedenácti lety. 

Plaňany jsou městys, který leží v okrese Kolín asi 13 kilometrů od Kolína. Žije zde 1 608 obyvatel a rozloha je 1 384 hektarů. Pod městys Plaňany ještě správně patří obce Blinka, Hradenín a Poboří.

Už před takhle dlouhou dobou byla vize naprosto jasná, ovšem až nyní se vše snad konečně podaří dotáhnout do konce a získají se i potřebné finance. "Obchvat byl skutečně nutným řešením dlouhodobě neúnosné situace. Bude veden mimo obec, která byla neúnosně zatížena automobilovou dopravou, tak i náklaďáky, které mířily na skládku," uvedl starosta Plaňan Martin S. Charvát. 

Kudy obchvat povede?

To je samozřejmě zásadní otázka pro všechny řidiče, kteří obcí projíždějí. Najíždět na něj se bude na stávající křižovatce Na Skřipči, která je nad nádražím, za přejezdem se následně odbočí doleva a pojede se dál po okraji Plaňan. Pod radimskou skládkou by se nová komunikace napojila na silnici II. třídy. 

Na komunikaci by se mělo začít pracovat brzy. "Přesný termín neznáme, momentálně vše visí na dodavateli, kterému kraj poslal smlouvu k podpisu," popsal Charvát. Předpokládané ukončení stavebních prací je ovšem podle informací z krajského úřadu v řijnu následujícího roku, tudíž je jasné, že není možné ztrácet čas.