Hazardování se životy řidičů: U Veltrub někdo otáčí semafory

Křižovatka ve Veltrubech může skýtat nebezpečí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Řidiči, dávejte si pozor! K velmi nebezpečným dopravním situacím dochází na křižovatce z Veltrub se silnicí od TPCA na Velký Osek. Neznámý vandal zde opakovaně manipuluje s dopravním značením. Jaké nebezpečí zde hrozí?

Neznámý pachatel je už pod drobnohledem policie, která se ho snaží odhalit a zamezit tak nebezpečnému jednání. V místě křižovatky jsou umístěny třícestné semafory, které dočasně řídí dopravu. Měly by tam být minimálně do konce tohoto měsíce.

Těžko říct, v jakém mozku může vzniknout myšlenka ohrozit účastníky silničního provozu. V každém případě k manipulaci s dopravním značením zde dochází opakovaně, minimálně už ve čtyřech případech. Navíc jde i o to, že se zařízení během manipulace velmi často ničí.

Policie mění systém semaforů

Výsledkem jednání vandala je situace, během které mají řidiči pocit, že semafory nefungují, a tudíž vjíždí na červenou. Je tedy jasné, že policie musí udělat vše pro to, aby takovému jednání zamezila. 

"Jakákoliv manipulace s dopravním značením může pro řidiče znamenat velké nebezpečí," vysvětlovala policejní mluvčí Martina Fejfarová. "Víme o tom, že je dopravní situace v těchto místech a obecně v Kolíně nepříjemná a semafory u Veltrub mohou řidiče obtěžovat, ovšem řešit to podobně je nepřípustné." 

Veltruby jsou obcí, která leží v okrese Kolín. Žije tu 1 294 obyvatel a katastrální území má rozlohu 939 ha. V roce 2011 zde bylo evidováno 546 adres. Obec se nachází asi 4 km severně od okresního města Kolín.

Zkušenosti z posledních dnů přinutily policii k tomu, aby vytvořila opatření, které zajistí bezpečnost. "Semafory budou zakryty ve všední dny od 17 hodin do šesti ráno a o víkendech, tedy od pátku do pondělí nepřetržitě od 17 hodin do šesti ráno," upřesnila způsob, kterým se řeší daná situace. Právě v těchto časech a dnech bývá provoz na křižovatce nejmenší. 

Semafory jsou na křižovatce umístěny především proto, že je velmi nepřehledná a často v minulosti přinášela dopravní nehody. Při odbočování směrem na Veltruby vzniká u řidičů z průběžného pruhu situace, kdy nemohou vidět vozidla, která přijíždí mimo tento pruh, a díky tomu se stávají nebezpečné situace.