Na pořádnou party přijeďte do Zdib. Obec slaví 750 let

Budova zámku
Zobrazit fotogalerii (14)
 

Chcete se pobavit, zažít něco výjimečného, poznat nové lidi nebo dát řeč se starými známými? Zastavte se ve Zdibech. Budou slavit 750 let.

Zdiby slaví a my s nimi. Konec týdne a sobota bude ve znamení velkých oslav, na kterých by neměl chybět nikdo! Bude se slavit 750 let založení obce. Připraven je i bohatý doprovodný program. Na co všechno se můžete těšit?

Velkolepá akce propukne ve čtvrtek 15. září, a to v 18 hodin, zahájí ji profesionální folklórní soubor VUS Ondráš. Další program na vás čeká hned v pátek.

V pátek 16. září bude oslavy hostit Stejskalův dvůr, poslechnete si i kvalitní muziku v podání skupiny Doktor Triceratops – ta vystoupí mezi 18. a 19. hodinou. Po půl osmé se můžete těšit na Viléma Čoka & Bypass. Ve 21:15 potom oblohu ozáří slavnostní ohňostroj.

"Program začíná v pátek vystoupením kapely Triceraptors a Viléma Čoka s Bypassem, po skončení proběhne ohňostroj. Ve špejcharu, a to v obou dvou patrech, budou prezentace VUGTHa ústavu archeologické pamatkové péče. Uvidíte mapy topografické armády ČR, historické z území Zdib a okolí, letecké snímky a armadní vozidlo TATRA s přístrojovým vybavením," říká jedna z organizátorek Magdalena Česneková a dodává: "V druhém patře je připravena sběratelská výstava předmětů a památek, které jsou spojeny se životem v obci, například zemědělské a kuchyňské pomůcky a nářadí, spousty dobových fotografií a cenných originálních pohlednic a dokumentů, kolekce historických kočárku, několik gramofonů a zachycených vzpomínek na osobnosti ve vsi. Třeba učitele Vojtěcha Beneše, bratra prezidenta Edvarda. Výstavu doplnily práce našich dětí z MŠ."

Ve Zdibech se slavily i Velikonoce. Viděli jste naši reportáž? Velikonoce na zámku

V pátek i v sobotu můžete zhlédnout následující: výstavu archeologie a archiválií, historie Zdib na mapách a leteckých snímcích i výstavu výkresů ZŠ a MŠ Zdiby.

Sobotní dopoledne se ponese ve znamení Zdibského posvícení, od 11:30 určitě nevynechte mši v kostele Povýšení sv. Kříže. Areál Stejskalova Dvora posléze přivítá slavnostní žehnání praporu SDH Zdiby. Vystoupí i zdejší ochotníci, Jiří Šámal zahraje na svůj Hang Drum a od 19:00 startuje koncert skupiny ABBA STARS Revival.

Pro nejmenší budou připravena šlapací autíčka, proskočí se na trampolíně nebo mohou absolvovat ukázku dravců. Neváhejte a přijďte se ukázat do Zdib! 

První písemná zmínka o Zdibech je doložena z roku 1266, místní kostel známe již ze 14. století. Do husitských válek patřila obec klášteru sv. Kateřiny v Praze na Novém Městě. V 17. století byli vlastníky Radečtí z Radče, z nichž rytíř Přibyslav Ferdinand Radecký z Radče, pán na Přemyšlení na Zdibech, je pochován ve zdejším kostele, má tady i náhrobní desku. Postupem času se zde vystřídala spousta majitelů, zdejší tvrz byla v 18. století přestavěna na zámek.