Vyzkoušejte nový způsob přípravy kávy - vietnamský filtr Phin

Speciální příprava
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Vynikající káva má specifický způsob přípravy. Čím je tak výjimečná a kde ji zkusíte?

Možná jste ho ještě neviděli. Každopádně vietnamský filtr Phin je velmi oblíbenou pomůckou pro přípravu kávy. Tahle neuvěřitelná věcička udělá z obyčejného kafe neopakovatelný zážitek. v kombinaci s pravou vietnamskou kávou na chvíli vychutnáte Orient. “Káva na Phin se praží déle, je potom silnější, myslím chuťově silnější, chuť kávy se tedy potom neztratí v kondenzovaném mléku,” říká Tony, syn majitele pražírny DakLak.

Jde o speciální kovovou nádobu “překapávač”. Ten posadíte na hrneček, do kterého jste předtím dali kondenzované mléko. Do nádoby dáte kávu, vložíte filtr, lehce zalijete vodou, aby se káva spařila a poté dolijete zbytek. Nádobu přikryjete víčkem a čekáte, až vám lahodný nápoj překape. Celý proces trvá asi 15 minut. 

Víte, že... Káva dorazila do Vietnamu v průběhu 18. a 19. století, v době kolonizace, prostřednictvím Francouzů a Holanďanů. Místo čerstvého mléka začali používat slazené kondenzované mléko, které bylo lépe uskladnitelné, a tudíž dostupnější.

“Kávu do Vietnamu přinesli Francouzi, jednalo se o francouzskou kolonii. Francouzi pijí hodně kávy, ovšem ve Vietnamu bylo teplo a oni nedokázali uskladnit mléko, a proto začali používat kondenzované. Vietnamský Phin je původem z Kambodži, různé modifikace najdeme na různých místech světa. Ve Vietnamu se ale používá spolu s tím kondenzovaným mlékem, což Vietnam proslavilo. Tím, že příprava trvá zhruba 15 minut, se jedná navíc o příjemný rituál. V případě, že lidé jdou na tuto kávu, musí počítat s tím, že si sedne, vyklidní a bude čekat. Ta příprava dokáže zpomalit čas, lépe si nápoj vychutnáte,” pokračuje Tony.

Kávu DakLak i s tradiční přípravou, kdy si opravdu vše uděláte sami, můžete vychutnat například ve vietnamské restauraci Yori. Tu najdete v Praze, na nábřeží, v blízkosti Tančícího domu. Tady jsem ji ochutnala i já. Nejprve to bylo espreso DakLak a poté jsem vychutnala i tradiční přípravu. Musím říct, že to byl vážně neopakovatelný zážitek. Tak to někdy zkuste. Jde o pár fajn okamžiků s přáteli při čekání na lahodný nápoj. Chuť kávy se vážně neztratí ani ve sladkém kondenzovaném mléku. Jen pozor, tahle je vážně trochu silnější.

Příprava

  • Přidáme do sklenice kondenzované mléko dle chuti.
  • Do překapávače (tj. kovový hrníček) nasypeme 2–3 lžičky hrubě namleté kávy.
  • Přiklopte kávu vnitřním sítkem a jemně zatlačte na držátko sítka.
  • Přilijeme horkou vodu cca 20 ml a počkáme 20 sekund. Jestliže voda nebude odkapávat, ale proteče sítkem, je potřeba ho přitlačit víc.
  • Naplňte vodu až po okraj a přikryjte víčkem.
  • Až překapá voda z filtru do skleničky, sejměte filtr a zamíchejte důkladně, aby se smíchalo mléko s kávou.
Klíčová slova: