Král a chuďas - jedni dřou za minimum, druzí nedělají nic a ještě jim přidají

Někdo má peněženku plnou, jinému se v ní prohání leda tak vítr
 

KOMENTÁŘ: Magistrátní úředníci, pražští policisté nebo příspěvkové organizace - tam všude dostanou zaměstnanci přidáno 9 procent. Proč prodavačky musí pracovat za 10 tisíc?

Před nedávnem prošla médii zpráva o tom, že zaměstnanci veřejného sektoru dostanou 4 procenta přidáno. Hned pár dní na to přišla další zpráva, takže ejhle, ze 4 procent je devět. Za co by měli například magistrátní úředníci dostat přidáno?

Znám hned několik lidí, kteří na Magistrátu hlavního města pracují, podle náplně práce a pracovní morálky si nemyslím, že by si zasloužili přidat. Tedy, že by si zasloužili už jen to, co pobírají. Devět procent je poměrně velká částka právě pro tyto zaměstnance, kteří půlku pracovní doby „probendí“ na obědě, pokecu s kolegy či surfování na internetu. Přijít do práce v osm hodin a ve tři už být doma by chtěl každý. Navíc za nemalé peníze. Co je náplní těchto úředníků, také jen tak nezjistíte.

V poslední době se množí hlasy, které říkají, jak špatně jsou ohodnocené například prodavačky. Před nedávnem se rozjela kauza obchodního řetězce Ahold, který svým zaměstnancům jako vánoční bonus chtěl dát 300 Kč na nákup ve vlastním obchodě. Většina lidí to považuje za sprosté. Průměrný plat je tady kolem deseti tisíc a po 15 letech práce dostanete dva tisíce v poukázkách na služby. Takový zaměstnanec kolikrát buď neví za co poukázky uplatnit, nebo to nestihne.

Světe div se, prodavačky chtějí být ve svátek se svými rodinami. Obchody zůstaly zavřené - je to diskriminace?

A co bychom po takové matce od rodiny, které nezbývá nic jiného než pracovat v takové společnosti, chtěli? No přeci, aby pracovala pořád, aby byla v obchodě, až půjdeme do práce, z práce, z hospody, z rande, o svátku. Zkrátka pořád. Zaměstnanci obchodu by vlastně neměli chodit domů, abychom si my ostatní mohli pohodlně nakupovat. Plat ovšem nemají ani třetinový oproti těm, kteří měli štěstí nebo spíše známosti a dostali se na magistrát. Přestože jsou třeba naprosto nepoužitelní a neschopní.

Vyjádření magistrátu k přidávání svým zaměstnancům:
Praha navyšuje výdaje na platy zaměstnanců magistrátu, městské policie a některých příspěvkových organizací o 5 procent.

Rada hl. m. Prahy tímto rozhodnutím reaguje na vládní nařízení o zvýšení platových tarifů zaměstnanců veřejného sektoru o 4 % od 1. 11. 2016 (nařízení vlády č. 316 z 12. 9. 2016) a vládou schválené zvýšení objemu platů zaměstnanců veřejného sektoru o 5 % (usnesení vlády ČR č. 672 z 27. 7. 2016).

„Navýšení tarifních platů může povzbudit kvalitní a spolehlivé uchazeče v rozhodnutí pracovat pro hlavní město. Zejména v době extrémně nízké nezaměstnanosti je pro samosprávu těžké konkurovat atraktivním platovým podmínkám soukromých firem,” vysvětluje toto rozhodnutí náměstkyně primátorky hl. m. Prahy Eva Kislingerová.

Celkově tak podle náměstkyně Kislingerové vzroste neinvestiční příspěvek města na platy o 41 mil. Kč. Příspěvkové organizace dostanou o 18 mil. Kč více, Městská policie hl. m. Prahy o 11 mil. Kč více a úředníci Magistrátu hl. m. Prahy 12 mil. Kč navíc.

Navýšení platů se týká všech zaměstnanců příspěvkových organizací s výjimkou škol a školských zařízení a dále Pohřebního ústavu hl. m. Prahy, Technické správy komunikací hl. m. Prahy a Lesů hl. m. Prahy, neboť jejich zaměstnanci jsou odměňováni mzdou podle jiného právního předpisu.