Zchátralý buštěhradský zámek vrací kraj městu. Co s ním radnice udělá?

Část zámku už je opravená. Podívejte se na fotky, v jakém stavu jsou některé jeho další části
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Ve středních Čechách je v současné době 4 350 kulturních památek. Ne každá je však lahodící očím návštěvníkům zkrátka proto, že je v katastrofálním stavu. Mezi takové patří i buštěhradský zámek na Kladensku. Jaký osud ho čeká? Zdá se, že se konečně blýská na lepší časy.

Město mělo se zámkem vždycky své plány. Jenže památku zhruba před sedmi lety převedlo na hejmanství, které v tu dobu vedl David Rath. A ten na to šel po svém. V Buštěhradu mělo najednou vzniknout kulturní a společenské centrum. Vše ale vzalo nakonec za své kvůli údajným machinacím s veřejními zakázkami a kraj tak pouze investoval do úprav části zahrad.

Po odchodu Davida Ratha z funkce hejtmana a vůbec z politiky se ukázalo, že kraj nemá pro zámek využití.

Po odchodu Ratha z funkce už najednou nebyl zámek pro kraj zajímavý. Nabídky na odkup od soukromých investorů sice byly, radnice se přesto rozhodla ponechat si památku pro případné budoucí využití. Chce totiž vybudovat komunitní centrum a sociální byty v zchátralé části objektu. Středočeští zastupitelé tedy rozhodli o bezúplatném převodu zámku společně se zahradami, nádvořím a dalšími nemovitostmi zpět na město Buštěhrad. Radnice sice momentálně peníze na opravu nemá, ale chce požádat o dotace na projekty, které umožní převést myšlenky v realitu.

Reprezentační sídlo už nechtějí

Dvě třetiny buštěhradského zámku, včetně téměř dvou hektarů pozemků, získal Středočeský kraj od města Buštěhrad bezúplatně v říjnu roku 2010. Tehdejší vedení kraje chtělo z památky vybudovat reprezentační krajské sídlo, z čehož nakonec sešlo. I proto je teď kraj v podstatě rád, že se budov "zbaví". 

"My jsme si prověřovali všechny možnosti, jak bychom mohli se zámkem naložit, převod na město považujeme za nejlepší řešení. Oprava památky by stála podle odhadů několik desítek až stovek milionů korun a další miliony pak samotný provoz. Zdá se nám účelnější tyto peníze investovat raději jinde, třeba do zdravotnictví nebo do oprav silnic a mostů," vysvětlila rozhodnutí hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.

Střechu celého zámku a jeho levé křídlo už dříve město Buštěhrad na vlastní náklady opravilo a přestěhovalo do něj sídlo úřadu. Středočeský kraj zase zrenovoval zámecký park, který se nachází pod zámkem a slouží veřejnosti. "Jsem rád, že zámek zůstane ve veřejném vlastnictví. Věřím, že se město o něj dobře postará, protože už teď má připravenou studii na jeho možné budoucí využití. Toto bylo při našem rozhodování také hodně důležité," uvedl náměstek hejtmanky pro oblast kultury a památkové péče Daniel Marek.

Nebude to legrace

Vedení buštěhradské radnice si dobře uvědomuje, že obnova zámku bude finančně i časově náročná. Je však pro ni zásadní skutečností, že nejvýznamnější památka bude opět v majetku města a to bude moci samo rozhodovat o jejím využití.

"Pravděpodobně půjdeme cestou rozdělení obnovy na etapy a kombinace v současnosti dostupných dotací. V úvahu připadá například polyfunkční komunitní centrum. Zde bychom získali zázemí pro naše spolky. Dále pak sociální bydlení, Norské fondy a podobně. Jedním z námětů je například také mezinárodní galerie dětské výtvarné tvorby ve spolupráci s Lidickým památníkem. Zároveň se samozřejmě budeme také snažit získat silného partnera pro spolufinancování. Zásadní pro město i okolí bude i obnova společenského sálu se zázemím – takový sál totiž momentálně městu chybí," naznačila záměry města starostka Daniela Javorčeková.

Investice do dalších památek

"Podle mě má město morální nárok na to, aby mu kraj zámek vrátil za stejných podmínek, za jakých ho získal v roce 2010. Účastnil jsem se jednání s obyvateli, kteří záměr města schvalovali. Odezva na snahu radnice byla tehdy veliká. Jsem si jistý, že město dokáže zámek zrekonstruovat tak, aby sloužil znovu veřejnosti a lidé z něj měli radost i užitek," řekl krajský radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Martin Macháček.

Ve středních Čechách je v současné době 4 350 kulturních památek. Z toho je velké množství v soukromém vlastnictví a 76 jich figuruje na seznamu ohrožených památek. Jen letos dá Středočeský kraj na opravu památek přes 12 milionů korun. Zámek Buštěhrad postavený v barokním slohu v letech 1699 až 1705 by měl kraj podle rozhodnutí zastupitelů převést na město na katastru nemovitostí do konce letošního roku.