Modrá velryba útočí na děti. Jak funguje sebevražedná hra a kde se vzala?

Víte, co dělají vaše děti na počítači?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Internetová hra zvaná Modrá velryba, která má nabádat děti k sebevraždě, dorazila podle mnohých do České republiky. Podívejte se, jak má sebepoškozovací hra fungovat a odkud se k nám dostala. Chraňte své děti a informujte se o nebezpečích na síti. Existuje ale vůbec, nebo je to nebezpečný výmysl, který se bohužel ujal?

Temná skupina Modrá velryba je do určité míry příběhem založeným na reálných událostech, jenže v rámci honu na mediální senzaci se nabalila spousta lží a mýtů. Problémem je, že to odnášejí ti nejzranitelnější - děti.

Jak to nejspíš doopravdy bylo? 

Příběh začíná na ruské sociální síti v VKontaktě, což je v podstatě obdoba Facebooku. Nikdy totiž nešlo ani nejde o hru, kterou si někde stáhnete, jde spíše o aktivitu s pravidly na sociální síti. Stejně jako na Facebooku existovalo na VKontaktě množství skupin s depresivním sebevražedným temným obsahem. Pro určitou část by se dalo použít označení gore a emo. 

Pro představu, jak to zhruba funguje ve většině těchto skupin: Uživatelé sdílejí "temný" obsah a podporují se v depresivních stavech. Vysvobození z jejich utrpení je pak sebevražda. Paralela se někdy objevuje v "modré pilulce" z filmu Metrix. Skupiny si glorifikují smrt a děti, které se zasebevraždí, využívají skupiny k propagaci. 

Největší skupinou na ruské sociální síti byla F57, kterou založil tichý chlapec Filipp Budějkin. Šlo v podstatě o následovnickou skupinu, sdílel se zde gore obsah a další nechutnosti, a proto v roce 2015 skupinu správci sítě zablokovali. Jenže když se jedna skupina smaže, založí se jiné. Ty mezi sebou pak soupeřily o fanoušky. Tady zneužila tato skupina smrt Renaty Kamboliny alias Iriny Palenkové, která se nechala přejet vlakem poté, co to oznámila na VKontaktě.

Jak takovou smrt využít? Budějkin si zkrátka řekl, že dívka následovala "poselství" skupiny. No a protože nic takového neexistovalo, tak si ho vytvořil. Šlo o sérii úkolů, od sebepoškozovacích výzev po sebevraždu. Policie Budějkina snadno vypátrala a obvinila z podněcování k sebevraždám. Jenže skupina byla právě na vrcholu své "popularity", když se zabila Angelika Davydová (12). Matka dívky zjistila, že na Facebooku dívka sledovala "temný" obsah a chtěla varovat ostatní rodiče. Právě proto poskytla rozhovor deníku Novaja gazeta.

Vznikl článek "Skupiny smrti", kde redaktoři vyzkoušeli různé typy těchto skupin, včetně flash modu v podobě sdílení fotek podřezaných zápěstí. V reportáři se objevila mylná informace, že sociální hra má na svědomí 130 zasebevražděných dětí. Jenže informace se lavinově šířila i do zahraničí, kde bulvár informoval o "hře", kterou pojmenoval Modrá velryba. To podle paralelní skupiny k F57, Modrá velryba, kterou však paradoxně měl provozovat mladík, který děti od sebevražd odrazoval.

S novým cool pojmenováním média šíří šokující senzaci do světa, kde se zpráva rezonuje a vede k zájmu dětí o tuto hru a ta se dostává i na Facebook.

Některé terorie si spojují název hry Modrá velryba s úkazem ze živočišné říše, kdy velryby "spáchají sebevraždu" tím, že doplují na mělčinu. Většinou přitom nejde jen o skutek osamělé velryby, ale vždy minimálně o dva obrovské savce.

Jak to funguje

Děti ji začínají hrát a zaujímají buď roli kurátora, který dává příkazy, nebo roli oběti. Stačí sdílet některé klíčové slovo s hashtagem a možná vás osloví někdo, kdo už je v Modré velrybě. V nejlepším případě se neozve nikdo, nebo jen někdo, kdo si z dítěte udělá legraci.

Pokud se však do hry dostane psychopat nebo jinak narušená osoba, která si ráda hraje s ostatními, je to problém. Oběti se totiž samy nabízejí. 

Po tom, co se zapojíte do hry v roli oběti, osloví vás kurátor a následuje množství úkolů, jejichž splnění by mělo končit úkolem číslo 50. Tím je totiž pokyn k sebevraždě. Úkoly přitom kombinují sebepoškozování, hraní her, sledování filmů a další aktivity. Hra však naštěstí u nás není nikým řízená. Právě k poslednímu kroku jsou děti nejen manipulovány, ale jsou tlačeny často i výhrůžkami typu: "Když to neuděláš, zabijeme ti celou rodinu!" Málokteré dítě, které je labilní, má sílu se bránit. 

Nejlepší prevencí je věnovat se svým dětem a znát jejich skutečné problémy. Zároveň není vhodné nechávat malé děti používat internet a sociální sítě bez předchozího poučení a vhodného zabezpečení vašeho počítače.