Fénix povstal z popela - rozhovor s Martinem Chabadou

Martin Chabada coby trenér týmu neratovických mužů
 

Od roku 2013 jsou Neratovice znovu hokejovým městem. Lví podíl na založení týmu HC Buldoci má i bývalý hokejový útočník pražské Sparty, reprezentant a současný vedoucí týmu, Martin Chabada.

1) Co Vás  přivedlo k neratovickému hokeji?

Snoubilo se více věcí dohromady. Ať to bylo díky dětem, které chodí do Neratovic do školy nebo mému pronikání do dění okolo zimního stadionu.

 

Martin Chabada (*14.06.1977) strávil největší část své hokejové kariéry v pražské Spartě. Z dalších týmů nastupoval za HC Litoměřice, švýcarský Biel, švédskou Luleu nebo i slovenský Lev Poprad. V osmnácti případech reprezentoval Českou republiku

2) Jaké dispozice by měl mít vedoucí hokejového klubu?

Práce vedoucího klubu je mravenčí prací. Nemůže jí proto vykonávat člověk, pro koho se nestane zábavou. Pro mě osobně to znamená radost, že můžu dál zůstat u hokeje.

 

3) Jak jste spokojeni s podporou, které se neratovickému hokeji od místních organizací dostává?

Když jsme před dvěma lety začínali, byli jsme vděční, když nám finančně pomohlo několik místních podnikatelů. I v současnosti jsme ve spojení s několika spozory. Spolehnout se v tomto ohledu můžeme i na pomoc města. Já obecně bych si však podporu přál o něco větší. Je mi ale zároveň jasné, že je to běh na dlouhou trať. Nemáme natolik dobře zvládnutý marketing, abychom se mohli domoci vyšších prostředků.

 

na neratovickém stadionu je stále živo
Zobrazit fotogalerii (5)

 

4) Co fanoušci? Jaké jsou zápasové návštěvy?

V průměru k nám chodí 500 lidí na zápasy mužů. Takovou návštěvností se nemůže na krajské úrovni pochlubit jen tak někdo. Na poslední soutěžní utkání si k nám dokonce nalezlo cestu na 850 diváků. Peníze ze vstupného neputují jen do údržby stadionu, ale i na různé charitativní akce. V plánu máme například podpořit onkologické centrum v pražském Motole. 

 

5) Bavme se o teď týmu mužů. Mohl byste krátce zhodnotit uplynulou sezonu a stejně

tak i odtajnit Vaše představy pro sezonu nadcházející?

Minulá sezona pro nás byla první po desetileté odmlce. Nevěděli jsme pořádně, s čím máme počítat. S konečným čtvrtým místem jsem proto spokojený. V nadcházející sezoně to bude jiné. Chtěli bychom hrát ještě více na špici.

tým neratovických mužů ve své premiérové sezoně

 

6) Kromě dospělých hokejistů pod klubem hrají i tři mládežnické celky. Je to pro neratovický hokej maximum, nebo plánujete založit i další týmy mladých hráčů?

Tendence zakládat další mládežnické celky tu určitě je. Od září začínáme s celoročním náborem malých hokejistů. Za dva roky práce jsme dokázali získat 48 dětí, což rozhodně není málo. Radost mi dělá i skutečnost, že další kluci přibývají.

 

7) Kdo vůbec patří k nejslavnějším odchovancům neratovického hokeje?

V současné době je to Lukáš Cikánek, brankář prvoligového celku HC Rytíři Kladno.

 

8) Na co se v dnešní době dává důraz při práci s juniory?

Myslím si, že se z dětí snažíme udělat profesionály zbytečně ve velmi raném věku. Po sedmiletých, osmiletých dětech chceme nesmyslné výkony. Například je dáván až zbytečný důraz na vyhrávání turnajů. Opomíjíme tím, že to děti v tomto věku musí především bavit. Spoustu rodičů i dětí takový přístup od hokeje odradí.

 

malé hokejové naděje

 

9) Jako hráč máte za sebou i zahraniční angažmá. Chtěl jste například do treninků mládeže zavést nějaké „odkoukané“ prvky?

Pracujeme na tom. V dospělém hokeji nás Čechy technicky nikdo nepřehraje. Chybí nám ale síla, výbušnost, vytrvalost. To se s kluky táhne už z mládežnických kategorií.

 

10) Jaké cíle jste si jako vedoucí klubu předsevzal?

Chci dovést co nejvíce neratovických kluků do špičkových klubů.

 

Klíčová slova: