Zdeněk Troška: Kritici mě nezajímají, raději půjdu na houby

Od ohňostrojů Dana Nekonečného je lepší se držet dál
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V době, kdy si režisér Zdeněk Troška (62) vybral do třetího dílu Kameňáku zpěváka Hynka Tomma, netušil, že z jejich setkání během natáčení vznikne tak hezký vztah. Včera mu křtil CD, i když role kmotrů zrovna dvakrát nemusí. Tentokrát to však udělal moc rád. 

Pane Troško, vypadáte jako velký pohodář. Je to jen zdání, nebo máte opravdu v duši klid?
Mě jen tak něco nevykolejí. Dělám věci pro lidi. Chci, aby se bavili, a tomu podřizují všechno. A že někteří kritici mi body nedávají? To neřeším, je to jejich věc. Pro mě je nejdůležitější, že na filmech, které jsem udělal, není v kinech prázdno. A o tom to je.

Kde nabíráte energii?
Určitě v přírodě v jižních Čechách, tam je mi dobře. Venkov je místo, kde se stále žije v relativním klidu, bez toho městského shonu a stresu. Rád si něco hezkého přečtu nebo vyrazím na procházku. Hlavně na houby, to miluju.

Takže, když je možnost, prcháte z města?
Rád bych, ale tak úplně to možné není. Teď moc času na relaxaci nemám, což mě mrzí. Navíc mě čeká střihání nového pohádkového filmu Strašidla.

Nestihnete tedy ani svou oblíbenou operu?
Věřím, že se nějaká chvíle najde. Ale nebude to snadné. S tím časem je to vážně špatné. Teď odlétám do Moskvy, rád bych se také podíval na nějaké kulturní festivaly nebo výstavy, tam pozvání málokdy odmítám. Hlavně, když jsou mimo Prahu.

Na křtu Hynka Tomma jste se ujal role kmotra, proč? 
Je to prima kluk, co dělá romantické písničky. Nebylo co řešit.

Romantické písně jsou tedy i vaším šálkem kávy?
Hlavně jejich texty, které jsou o něčem. Těm některým současným moc nerozumím, ale každý máme svůj vkus. Mně se konkrétně tyhle líbí.

Troufnul byste si sám nějakou napsat?
Tuhle práci nechávám odborníkům. Texty k písničkám jsem nikdy nepsal a už to ani nestihnu. Každý má dělat to, co je mu nejbližší, takže se budu věnovat komediím a pohádkám. A něco už mám v rukávu (víte, že v pohádce si můžete zahrát i vy?).

Prozradíte, co to bude?
Chtěl bych natočit pohádkový příběh, na němž teď pracuji, ale víc neprozradím. Když všechno klapne, mohl by se realizovat v příštím roce. 

Je něco, co vás ještě v životě překvapí?
Neustále něco. Třeba když mi lidé přinesou dort a čekají, jakou budu mít radost. Ale já sladké vážně nemám rád. 

Klíčová slova: