Co stojí za předčasnými volbami? Nespokojení občané, nebo rozhádaná opozice

V termínu 16. 7. se budou konat nové komunální volby ve dvanácti obcích České republiky
 

Co je důvodem nových voleb v pěti středočeských obcích necelé dva roky po termínu řádných voleb do obecních zastupitelstev?

 

V sobotu 16. července proběhnou nové volby do zastupitelstev dvanácti obcí v republice. Pět z nich se nachází ve Středočeském kraji. Své zastupitele budou vybírat voliči ve Svatém Janu pod Skalou, Drahelčicích, Jarpicích, Zbuzanech a Kolajích.

 

Volební místnosti budou 16. července otevřené od 7 do 22 hodin. Konečné výsledky by měly být dostupné v neděli 17. července v ranních hodinách. Následující den je ČSÚ předloží spolu se závěrečnou zprávou ke schválení  Státní volební komisi. 

Proč nové volby?
Zjišťovali jsme, co je důvodem změny po necelých dvou letech od řádných voleb v říjnu roku 2014. Základním důvodem pro vypsání nových voleb ve všech obcích byl pokles počtu zastupitelů pod zákonem stanovenou hranici. Tato hranice je určena podle počtu obyvatel v obci. Pro obec do 500 obyvatel je povinný počet zastupitelů od 5 do 15 (Kolaje, Svatý Jan, Jarpice). Pro obce od 500 do 3 000 obyvatel je povinný počet zastupitelů od 7 do 15 (Drahelčice, Zbuzany). Příčiny nedostatečného počtu zastupitelů jsou ovšem v jednotlivých obcích odlišné.

Například v Kolajích za situaci může stěhování starostky obce a odstoupení dalšího člena zastupitelstva. Do nových voleb mají sestavenou jednu šestičlennou kandidátku. V jiných obcích je situace dramatičtější.

Nesmiřitelná opozice
Ve Zbuzanech se volby opakují kvůli odstoupení tří opozičních zastupitelů, mezi nimiž je i bývalý starosta Zbuzan Jiří Sušický. Podle současné starostky Maríny Landové opozice důvod odstoupení nesdělila. Ona sama předpokládá na základě volebního programu opozice, že opoziční zastupitelé jsou nespokojeni se současným vedením obce, jeho prioritami a způsobem práce s občany. Současná starostka v nových volbách opět kandiduje.

Jiná situace je ve Svatém Janu. Starosta Petr Mittig odstoupil již v lednu a obec prozatím řídí místostarosta Štěpán Rattay. Ten s lítostí konstatuje, že v obci panuje napjatá atmosféra. Říká, že opozice odmítá jakékoliv formy spolupráce a vyjádření některých kandidátů ze současné opoziční kandidátky v předvolební kampani svědčí o tom, že konstruktivní spolupráce bude téměř nemožná. Štěpán Rattay se o funkci starosty ucházet nechce. Myslí si, že by měl starosta v obci pracovat na plný úvazek, případně v úzké spolupráci s tajemníkem obce. Na kandidátce svého lídra , který by se v případě úspěchu ujal funkce starosty, mají.

Rozdílně se na správu obce dívají i kandidáti do voleb v Drahelčicích. Rozbor situace v obci a představení nezávislých kandidátů sdružených v uskupení Restart si můžete přečíst v samostatném článku Volby do obecního zastupitelstva. Zavane do Drahelčic čerstvý vítr?

V rozhovoru se současným starostou Janem Rudou "Zbaví se Drahelčice kamionové dopravy?" se dočtete, jaké konkrétní kroky navrhuje Společně pro Drahelčice a Naděje pro Drahelčice.


Opoziční hádky obcím nesvědčí
Malé obce kandidátky sestavují s obtížemi. Disponují malým rozpočtem, starosta bývá neuvolněný, kromě funkce je většinou i zaměstnán a ve své obci musí být specialistou na všechno. A pokud v malé obci vzniknou dvě nesmiřitelné skupiny, nebo jich je dokonce ještě víc, je zaděláno na problém, který se může táhnout léta.

V obcích kolem Prahy se často řeší problém starousedlíků versus náplav (byť zde náplavy třeba bydlí již dvacet let). Když kandidáti z řad náplav získají v zastupitelstvu většinu, starousedlíci to někde nemohou přenést přes srdce. Namísto společné práce ve prospěch obyvatel pak opoziční zastupitelé odstupují ve snaze vyvolat nové volby. Neuvědomují si, že funkcí zastupitele, i toho opozičního, je především služba. Své obci a občanům, kteří je volili.