Proč bych měl být hejtmanem zrovna já? Kandidáti odpovídají, co se bude dít po volbách

Petr Tiso
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Volby jsou za dveřmi a je tady poslední předvolební anketa pro kandidáty na hejtmana. Koho si vyberete u voleb, to bude mít zásadní vliv na další roky. Máte, nemáte jasno? Položili jsme kandidátům zcela zásadní otázky. Proč byste měl být hejtmanem právě vy? O které oblasti budete usilovat a proč? 

Koho chtít za hejtmana? Volby budou už v sobotu, na rozhodnutí máte poslední chvíle. Výsledek krajských voleb bude rozhodující pro dalších několik let. Komu přislíbit svůj hlas? Při rozhodování vám mohou pomoci naše pravidelné ankety. Před letošními krajskými volbami jsme se rozhodli položit kandidátům na hejtmana poslední dvě otázky. 

Dnešní první otázka:

Proč byste měl být hejtmanem právě vy?

 

Martin Kupka, ODS

Stačí se podívat do Líbeznic, kde jsem starostou, povedlo se nám tu vyřešit řadu problémů a vybudovat stavby, které lidem dobře slouží. Změnili jsme život v obci k lepšímu.

Petr Tiso, TOP09

Říkají o mně, že jsem univerzální člověk. Z medicíny jsem zvyklý nést velkou odpovědnost, mám manažerské vzdělání - díky působení v managementu umím koncepčně pracovat a řídit lidi. Mám též mnohaleté zkušenosti z komunální politiky - z vedení města.

Josef Vacek, KDU-ČSL

Protože na rozdíl od představitelů mnoha nových politických subjektů se naše „trojkoaliční vize“ vedení kraje nevztahuje pouze k „náhradním tématům“, jako jsou národovectví, bezpečnost a antiislamismus. Naopak, díky své třicetileté praxi v politice a veřejné správě umím se svým týmem uchopit a dát nový obsah silným regionálním tématům, jako jsou doprava, školství, zdravotnictví, sociální věci a kultura.

Zdeněk Štefek, KSČM

Jsem otevřený, pracovitý, zásadový, mám tah na branku, jsem rád dole mezi lidmi a mohu se opřít o dobrý tým.

Radek Rozvoral, SPD

Protože je hnutí SPD jedinou stranou ve Sněmovně, která  občany a republiku nezradila, a jsme od počátku tvrdě proti islamizaci Evropy a naší země.

František Kopřiva, Piráti

Jsme realisté, takže nepředpokládáme, že volby vyhrajeme. Hejtmanem se pravděpodobně nestanu.

Dnešní druhá otázka:

V případě, že usednete ve vládnoucí koalici, o které resorty (oblasti) budete usilovat a proč? 

 

Martin Kupka, ODS

Jednoznačně by to měla být doprava, školství a zdravotnictví. V těchto oblastech máme nejen jasnou a jednoznačnou vizi, ale také kandidáty, kteří jsou schopni tuto vizi proměnit v realitu. Navíc jsou to oblasti, které jsou v kraji v posledních letech vedeny špatně.

Petr Tiso, TOP09

Nechci před volbami "porcovat medvěda, který ještě běhá po lesích". Obecně mohu říci, že máme na kandidátce vzdělané a zkušené lidi připravené pro vedení všech krajských resortů (oblastí). Ode mne se asi očekává, že budu mít vzhledem ke své profesi (lékař a zdravotnický manažer v ekonomické oblasti) zájem o oblast zdravotnictví, avšak nejsem jen takto úzce zaměřen.

Josef Vacek, KDU-ČSL

Jako partnery pro povolební vyjednávání budeme preferovat klasické politické strany jako ČSSD, ODS, TOP 09 nebo zavedená politická hnutí jako ANO a STAN. Je velmi pravděpodobné, že určitě nebudeme jednat s KSČM nebo pravicovými populisty typu Vandasovy DSSS. Obezřetní budeme i k novým politickým subjektům, které se chtějí vézt na aktuální populistické vlně. Tedy těch, kteří v krajské kampani obelhávají voliče celostátními tématy a slibují něco, co na úrovni hejtmanství nemají šanci zásadně ovlivnit (bezpečnost státu a imigrační témata).

Zdeněk Štefek, KSČM

Využijeme zkušenosti z dosavadní Rady, můžeme obsadit zdravotnictví, kulturu, majetek, ale můžeme využít i zkušeností našich zastupitelů a řešit třeba dopravu, životní prostředí, investice.

Radek Rozvoral, SPD

Usilovat budeme o oblast finanční kontroly, oblast sociálních věcí, oblast financí a oblast školství, mládeže a sportu. Hlavně oblast financí a finanční kontroly jsou pro nás stěžejní z důvodu snížení zadlužení kraje. Peníze občanů budeme vynakládat pouze na užitečné a nezbytné věci.

František Kopřiva, Piráti

Budeme usilovat o oblast finanční kontroly a oblast investic a veřejných zakázek, abychom zavedli transparentní hospodaření kraje. V libovolném resortu bychom prosazovali otevření a modernizaci kraje.