Kladenská nemocnice od kraje dostane 300 milionů. Snad se vzpamatuje

Nemocnice se potýká s velkými finančními problémy
 

Oblastní nemocnice v Kladně má velké finanční problémy. Přestože má takovou péči, že se sem často sjíždějí i lidé z hlavního města. Za loňský rok nemocnice prodělala 185 milionů. Kraj chce stav nemocnice zlepšit. Napřed odvolali dosavadního ředitele, teď kraj nemocnici dotoval 300 miliony korun.

Nová vláda kraje už je plně ve svém sedle. Začala prověřovat hospodaření všech oblastních nemocnic, zjistilo se, že nejhůř je na tom nemocnice v Kladně a také v Mladé Boleslavi. Situaci kladenské nemocnice začalo vedení neprodleně řešit. Začalo to tím, že odvolali ředitele nemocnice Vladimíra Lemona. Teď to vypadá, že se radní rozhodli nemocnici dotovat pořádnou sumou. 

 

Za rok 2015 prodělala kladenská nemocnice dohromady 185 milionů korun, proto teď radní chtějí vytvořit rezervu. "Situace v hospodaření nemocnic je vážná. Musíme na ni být pro příští rok připraveni a musíme na ni adekvátně reagovat," říká hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Částka, kterou nemocnice dostane, bude pokryta z navýšení podílu výběru daní... Jde o 300 milionů korun.

 

"Hned v prvních dnech po zvolení nové rady se jako největší otevřený ekonomický problém kraje ukázalo ztrátové hospodaření kladenské nemocnice za rok 2015. Ztráta v řádu desítek milionů korun prý hrozí i letos. Zprávu o problémech v hospodaření mám i z mladoboleslavské nemocnice. Okamžitě jsme se proto pustili do řešení situace v kladenském zařízení. Péče o pacienty nesmí být v kraji ohrožena. Proto jsme se rozhodli vytvořit rezervu, která má uchránit nemocnice před jakýmkoli ohrožením kvůli ztrátovému hospodaření v uplynulých letech,“ řekl náměstek pro oblast zdravotnictví Martin Kupka (ODS).

"Chováme se odpovědně a nestrkáme hlavu do písku před vážnými problémy, které vznikly v předchozích letech. Rezerva je ve skutečnosti smutný účet za řízení, nebo spíš neřízení zdravotnictví ze strany předchozího vedení kraje. Od prvního dne se intenzivně věnujeme tomu, jak hospodaření nemocnic zlepšit a postupně je vyvést ze současné vážné situace,“ dodal.

 

Čerpání rezervy na krytí ztrát nemocnic je dobře vymyšleno. "Tyto finanční prostředky budou moci být čerpány pouze v návaznosti na výnosy z daňových příjmů a opodstatněné nároky nemocnic,“ zdůraznil náměstek hejtmanky pro oblast financí Gabriel Kovács (ANO 2011).