Šikana, rodina i Babiš: 6 důvodů, proč Schillerová nikdy nemohla být ministryní financí

Alena Schillerová vystudovala obor právo na Právnické fakultě Masarykovy univerzity
 

Mysleli to v hnutí ANO opravdu vážně, když nabídli na post ministryně financí Alenu Schillerovou? Nebo jen zkouší, co premiér Bouslav Sobotka vydrží? Jak se zdá, síla jeho v posledních dnech konečně nalezené pevné vůle drží zatím dál, stejně jako jeho nervová soustava. 

Řešení současné vládní krize je snadné. Tedy alespoň na první pohled. Ministr financí Andrej Babiš odejde z vlády a ta už to pak do říjnových voleb nějak doklepe. Jenomže lídr hnutí ANO samozřejmě nemůže stáhnout ocas jako spráskaný pes a jen tak vyklidit pole. Ztratit před voliči tvář logicky nechce, a tak bojuje za důstojný odchod. 

Vysoká hra bez jasného konce

Tím by bylo nahradit jeho osobu v čele resortu někým, koho si hnutí nominuje. Ostatně tak zní stále platná koaliční smlouva. Na druhou stranu premiér Sobotka může kohokoli také odmítnout, to je nepopiratelné právo předsedy vlády. Čímž se dostáváme do začarovaného kruhu. Babiš (respektive ANO) navrhuje, Sobotka zamítá.

To, že premiér odmítl Alenu Schillerovou do čela ministerstva financí, přivítala i opozice. "Riziko, že by byla prodlouženou rukou Andreje Babiše, je příliš vysoké," tvrdí například Jan Skopeček z ODS.

Taková hra se může hrát v podstatě donekonečna a ve finále z ní oba vyjdou na oko se vztyčenou hlavou. Realita je však jiná. Každý další den, který vicepremiér zůstává členem kabinetu, je pro šéfa ČSSD jako rudý hadr na býka. Navíc, pokud by se tento scénář opakoval delší dobu, může dojít trpělivost i jeho spolustraníkům. Těm už několikrát jasně řekl, že Babiše z vlády dostane. Nebude-li se mu to dařit, může přijít o podporu, kterou si tak pracně vybudoval v posledních dnech. 

Mohl by zde pomoci prezident a ministra financí prostě odvolat. Tím by premiér dočasně obsadil volný post sám, což je i jeho vroucné přání. Těžko se však splní. To by totiž na hradě nesměl sedět Miloš Zeman. V úvahu však připadala ještě jedna varianta, Sobotka by zatnul zuby a schválil do čela financí současnou náměstkyni ministra Alenu Schillerovou, kterou hnutí ANO prosazovalo. To se nestalo. Vlastně se to ani stát nemohlo přesto, že paní Schillerová by zřejmě za každé jiné situace byla více než kompetentní resort vést. Proč jí to tedy nebylo dovoleno?

1. Sobotka by ztratil tvář silného vůdce 
Cokoli premiér udělá, bude pod drobnohledem. Několikrát prohlásil, že chce nechat prošetřit majetek Andreje Babiše a z jeho pohledu je tedy nemyslitelné "nasadit" na ministerstvo člověka, který by to mohl jakkoli brzdit. Ovšem to je jen jeden z úhlů, jak se na věc dívat. Je totiž stejně tak možné, že paní Schillerová je opravdu nezávislou úřednicí a svěřený post by vykonávala dobře a zodpovědně. Nakonec, průpravu a zkušenosti na to jistě má. Pracovat ve finanční správě začala už v roce 1991 jako právnička na Finančním úřadu Brno-venkov.

Podle Miroslava Kalouska z TOP 09 nemůže být dobrou změnou nikdo, kdo bude nominován za hnutí ANO. "Proto žádost premiéra, aby ANO přišlo s jinou osobou, postrádá smysl." 

2. Úzké vazby Aleny Schillerové na Andreje Babiše
Tohle je prostě zřejmé. Jako náměstkyně ministra financí Schillerová prostě MUSÍ mít úzké vazby na svého nadřízeného. To přeci ani jinak nejde, je to evidentní. Pokud člověk vykonává dobře svoji práci, se svým nadřízeným zkrátka je ve styku prakticky denně, zná jeho myšlení. Sobotka uvedl, že nemá jistotu, že by Schillerová byla jen prodlouženou rukou Andreje Babiše, a není si prý ani jistý, že by byla schopna pracovat samostatně.  

3. Rodinné vazby náměstkyně na brněnské hnutí ANO
Podnikatel David Rusňák, který je jedním z největších sponzorů hnutí ANO, je zeťem Aleny Schillerové. Šéf investiční skupiny DRFG společně s Kometou projektuje novou hokejovou halu, kterou slíbil vicepremiér Babiš v případě, že klub získá mistrovský titul. Navíc dcera paní náměstkyně je brněnskou radní, samozřejmě za ANO. 

Hnutí ANO má do středy najít jiného vhodného kandidáta do čela resortu financí. "Chci z vlády odejít. Ale musí mě vystřídat náš kandidát. Pokud by ministerstvo řídil pan Sobotka, je to konec koaliční smlouvy," má jasno Andrej Babiš. Zároveň dodal, že on sám koaliční smlouvy nevypoví. 

4. Spekulace, že finanční správa nevyšetřuje korunové dluhopisy
Premiér doslova uvedl, že ho "zklamal její (Schillerové, pozn. red) přístup k šetření otázky firem, které emitovaly korunové dluhopisy". Prý se spolu se šéfem Generálního finančního ředitelství Martinem Janečkem stala symbolem neochoty věci systémově řešit a uchopit. Sobotka nevěří, že by Schillerová byla schopna garantovat důkladné prošetření. 

5. Údajná "politická" schůzka se špičkami hnutí ANO
Minusem dnes už bývalé kandidátky na ministryni financí se stal i fakt, že se Schillerová jako nezávislá vysoká státní úřednice měla účastnit schůzky politických špiček ANO v průhonické sokolovně a řešit s nimi politické záležitosti. "Řešili jsme agendu ministerstva financí, kterou jsme nestihli během pracovní doby," odmítla náměstkyně jakoukoli souvislost s vládní krizí. 

6. Spolupráce Schillerové a Janečka, kvalita nebo šikana? 
Přístup finanční správy, zejména vůči malým a středním firmám, vzbudil v poslední době řadu otázek. Je nutný tvrdý přístup v rámci vymáhání daní a není to pro některé podniky likvidační? Podle Sobotky ministr financí musí mít od této problematiky odstup, aby byl schopen posoudit, co jsou nutná opatření k důslednému výběru daní a co už je věc, která hraničí se šikanou. "Paní Schillerová by neměla dostatečný odstup a nebyla by schopna tyto věci dobře posoudit," měl jasno premiér.