Co od ledna nesmí vaše děti? Přesnídávky, ovesné vločky nebo tatranky, stát to zakázal

Kdo může za stravování dětí, škola nebo rodiče?
 

Všechny základní školy musí od 1. ledna dodržovat pamlskovou vyhlášku. Ta jim přesně diktuje, které potraviny dětem nesmí nabízet v bufetu nebo automatu. Jak se nařížení (ne)osvědčilo v praxi? Ředitelé školy ani rodiče radostí do vzduchu příliš neskáčou.

Pamlsková vyhláška začala platit pouze pro základní školy od začátku nového roku. Stručně řečeno uvádí, že se ve školách nesmějí prodávat nezdravé potraviny a zároveň se zde přesně vymezují požadavky na potraviny a nápoje, které lze nabízet.

Základní školy měly tři měsíce na to, aby sortiment v bufetech a automatech přizpůsobily novým požadavkům. Jaká je tedy realita? A není strava dětí náhodou hlavně o přístupu rodičů a jejich výchově, než aby ji reguloval stát? Ani "všemocná" ministerstva zdravotnictví a školství nedokáží to, aby si dítě "ošklivou" čokoládu nekoupilo cestou u vietnamského obchodníka. 

"Požádala jsem kolegyni, která má u nás výživu na starosti, aby překontrolovala složení potravin, které máme v automatu. Vyšlo nám, že žádná z nich, ať už jsou to Bebe sušenky nebo cokoliv jiného, vyhlášce neodpovídá. Je to hodně přísné a absolutně to neodpovídá realitě. Doufám, že dojde ke změně," má jasno ředitelka základní školy v Kolíně Ladislava Vavrincová. "Zkusím se domluvit se střední školou, aby byl automat umístěný tam, na ně se to nevztahuje." 

Automat na potraviny teď bude této základní škole opravdu chybět. "Je to dobrá věc. Máme hodně dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí. Přijdou do školy bez snídaně a tady si mohou koupit alespoň to základní, co automat poskytuje. Je tam třeba i voda. Vyloženě nezdravé věci jako brambůrky a čokolády nemáme. Navíc automat není jen pro děti, ale i učitele. Práce bývá také náročná," vysvětluje ředitelka Varvrincová. 

Jen ovoce a zelenina, nic víc 
Pamlsková vyhláška povoluje prodávat v bufetech a automatech prakticky jenom ovoce a zeleninu. Bílé nebo celorznné pečivo už ne. Stejně tak vyhláška zakazuje prodej ořechů, přitom nepražené přírodní ořechy obsahují plno vitaminů a jsou dobré pro tělo.

Zakázaná jsou také slazená mléka. A pak samozřejmě všechny sladkosti, tyčinky, sušenky, čokoláda, brambůrky, slazené nápoje a podobně. Automaty na ovoce a zeleninu ale zatím nikdo školám nenabízí. A děti si samozřejmě sladkosti mohou koupit kdekoli mimo školu.

Školní stravování upravuje takzvaný spotřební koš – kolik čeho má dítě za měsíc sníst?

Některé školy s pamlskovou vyhláškou naopak problém nemají. "V našem bufetu jsme už předtím nabízeli potraviny, které jsou v souladu s vyhláškou, takže my jsme s přizpůsobením se pamlskové vyhlášce žádný problém neměli. Stejně tak s automaty," uvedla ředitelka základní školy Beroun - Závodí Hana Kozohorská. 
 

Maximální povolené množství tuku pro mléčné a smetanové výrobky je 5 gramů ve 100 gramech potraviny.

Rodičům však pamlsková vyhláška rozhodně vadí, stravování ve školních bufetech by chtěli dál. "Jsou děti, které se nenají normálního jídla a pak spořádají kilo brambůrek. Moje děti mají připravenou svačinu z domova a také doma snídají, takže mi vůbec nevadí, že si po obědě dají sladkou tyčinku nebo třeba Kofolu. Stejně jsou hubené a rychle to vyběhají. Navíc pro dojíždějící děti to může být jediná možnost, jak se najíst před obědem. Že jsou zakázané i rohlíky se šunkou, to je už úplně absurdní. Kdyby raději vařili lépe v jídelně," stěžuje si čtyřiatřicetiletá maminka jednoho z žáků základní školy v Berouně. 

Do škol budou chodit kontroly
V průběhu následujících měsíců bude dodržování předpisu na školách kontrolováno, sankce za nedodržení ale nebudou. Naopak má být školám poskytnuta metodická pomoc, doporučí se jim, co dětem prodávat a co ne. "Kontroloři budou na místě prodejcům, případně vedení školy, vysvětlovat, které konkrétní potraviny a z jakého důvodu jsou zakázané, a budou jim také navrhovat případná alternativní řešení. Jde nám především o zdraví dětí, nikoli o zájmy provozovatelů," tvrdí ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.
 

TOP 5 zakázaných potravin
- ovesné vločky
, protože obsahují příliš tuku
- pribináček je kvůli tuku prý také velkým zlem
- tatranky vymažte ze slovníku, mají moc tuku i cukru - müsli tyčinka má obiloviny a oříšky, takže do koše
- přesnídávka je pro děti? Omyl, moc cukru a nevyhovuje

S myšlenkou, že jde o zdraví dětí, však nesouhlasí například předseda Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal. Podle něj se ze škol vymýtají i kvalitní české potaviny, jako je celozrnné pečivo a další výrobky, které limity těsně překračují. "Ze školních bufetů, které "přežijí", vymizí tradiční čerstvé pečivo od místních pekařů, včetně toho, které je například z pohledu obsahu vlákniny a dalších složek považováno za plně zdraví prospěšné."

Proti nové vyhlášce vznikla i petice
Autoři petice, která vznikla proti pamlskové vyhlášce, ji považují za nekoncepční a nelogickou a podle nich povede jen k uzavření bufetů. Petice apeluje na ministryni školství, aby vyhlášku zrušila nebo alespoň rapidně zmírnila. Pro tři tisíce lidí, kteří už ji podepsali, je úplně pochopitelný zákaz pouze některých potravin.

Shodnou se třeba na tom, že prodávat přeslazené limonády, extrémně sladké a extrémně nezdravé potraviny ve škole není potřeba. Zároveň však chtějí, aby se bistra uživila, aby tam děti rády chodily a aby si mohly svobodně vybrat. Ostatně zdravý životní styl je vždycky volba a je jedno, jestli jsme žáci, studenti nebo dospělí.