Školky jsou přeplněné, kam jinam s dětmi?

Elektronická pohlednice z Mateřské školy Velké Popovice, kde jsou děti s paní ředitelkou Strejčkovou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mateřské školy ve Středočeském kraji praskají ve švech už minimálně deset let. Přestože silnější ročníky už jsou na základních školách, dětí je pořád hodně a vesnické školky jsou přeplněné. Tuto situaci zachraňují soukromé mateřinky, kterých lokálně přibývá. Ve Velkých Popovicích, kde byla doposud jen jedna obecní mateřská škola a kde je dlouhodobě nedostatek míst, je nyní nově otevřena školka na Ringhofferově ulici.
 

Jedná se o malotřídní školku, která má jednu českou a druhou anglicky vedenou třídu. Kromě předškolního vzdělávání dětí je v nabídce také hlídání, a to dokonce i o víkendu a večer. „Jsme rodiče se dvěma dětmi a známe velmi dobře situaci, kdy mladá rodina nemá možnost hlídání u babiček a dědečků, a proto jsme se rozhodli těmto rodinám vyjít vstříc,“ vysvětlují manželé Junkovi, kteří Preschool Aktivity založili.

„Jsme otevřeni krátce a máme už dvacet dětí. Nejedná se jen o hlídání, naším cílem je hlavně rozvoj dovedností a znalostí našich svěřenců. Například v anglické třídě se dětem věnují rodilí mluvčí,“ vysvětluje na uvítanou Robert Junek, velkopopovický rodák a zakladatel Preschool Activity. Školku, respektive školky, jsme s manželkou otevřeli až toto září a zatím máme jen pozitivní ohlasy. V průběhu léta jsme pořádali i příměstský tábor, který budeme příští rok určitě opakovat.“

„Syna jsme sem k Junkovým přihlásili, bydlíme kousek a jinde jsme neuspěli. Je narozený na podzim, u zápisu mu ještě nebyly tři roky, a tak se do místní obecné školky nedostal. Sice platíme, ale je lepší, když je syn v kolektivu, a já tak navíc můžu chodit do práce,“ říká maminka jednoho z dětí.  

Provozovatelé Junkovi vedou předškolní zařízení jako neziskovou organizaci a uvádějí, že se jedná o denní, víkendovou a noční školku. Zatím financují celý provoz z vlastních zdrojů a z plateb členských příspěvků. Všechny peníze, které rodiče za členství zahrnující pobyt dítěte zaplatí, reinvestují do školky. Budova je nově vybudovaná a moderně vybavená, například větrání je vyřešeno pomocí rekuperace, která přefiltruje a předehřeje vzduch přiváděný do tříd.

„Co je tady paní ředitelka, tak školka opravdu funguje, jak má, jen ten stres, jestli bude dost míst, to bylo hrozné. Na soukromou školku nemáme peníze a nevím, jak bych to pak řešila,“ říká maminka, která si právě ve školce vyzvedává čtyřletou dcerku.   

Mateřské škole Velké Popovice vládne pohodová atmosféra. Podle slov mnoha rodičů se tu dětem líbí, mimo jiné i proto, že školka pořádá spoustu zajímavých akcí a výletů. O to zklamanější asi bývají rodiče, jejichž dítě nelze do zaplněné školky přijmout. „Do tříd letos přišlo přes třicet nových dětí, povedlo se vzít téměř všechny tříleté, což se bohužel vždycky vzhledem ke kapacitě nedaří, konstatuje posmutněle ředitelka Mateřské školy Velké Popovice Dagmar Strejčková.

“Musíme vždy přednostně naplnit třídy předškoláky, kterých je teď čtyřicet čtyři. Jsem ráda, že to letos dopadlo pro rodiče, děti i nás veseleji. V současné době se navíc obávám, co přinese rozhodnutí ministryně školství o přijímání dvouletých dětí do mateřských škol. Osobně se domnívám a nejsem sama, že tak malé děti ještě do školek nepatří. Přechod do kolektivu může být velký stres a ne všechny děti jsou v tomto věku samostatné. Může to pak být nápor nejen na ně, ale i na učitele ve třídách. Aby se pak nestalo, že učitelé ve školkách budou místo všestranného rozvoje dětí řešit spíše jen hlídání,“ dodává na závěr paní ředitelka.