Nechce dítě do školky? Dejte ho do herničky Beránek, aby si zvyklo postupně

Nechce se dětem do školky? V dětské skupině Beránek si zvyknou
 

Bydlíte v Berouně a váháte, jestli dát dítě do školky? Nově tady vzniká pro děti předškolního věku takzvaný Beránek, kde si dítko může hrát a zvykat si na ostatní děti. Není to školka, jako spíš hernička pro děti. Nechybí hračky, klouzačka a výběh s ovečkami. Zařízení pro předškolní děti otevírá už 2. ledna.

Jestliže bydlíte v Berouně a máte dítě, které už dovršilo druhý rok života, možná uvažujete o nějaké školce. Je dobré, aby si dítě už od raného věku zvykalo i na další děti a být pár hodin bez maminky. Jedna taková dětská skupina vzniká v Domě Charity na berounském Jarově. Skupina Beránek je určena pro děti od 2 let. Není ani problém dítě nechat ve skupině jen pár hodin - třeba dvě nebo tři hodiny, je ale možné i na kratší dobu, zkrátka aby si dítě postupně zvyklo. 

Moderní technologie baví už i předškoláky. Hrají si a při tom se nenásilně připravují na další studium. Středočeským mateřinkám slouží nové metodické centrum ve Vlašimi

Dětská skupina Beránek není vedená jako školka, ale taková "herna" pro děti. Momentálně probíhají dokončovací práce, zařízení je totiž úplně nové. Otevírá až 2. ledna 2017. Herničky dětské skupiny jsou umístěny ve druhém patře Domu, ke kterému patří i vlastní uzavřená zahrada. Tam je pro děti pískoviště s klouzačkou. K Domu Charity náleží také jabloňový sad a výběh oveček, přes sad se dá jít i do nedalekého lesa, kam budou "tety" s dětmi chodit na procházky.

Marně hledáte pro dítě školku? Víte o volných místech ve vaší mateřské škole nebo ještě do své mateřinky děti přibíráte? Dejte nám to vědět. Průběžně zveřejňujeme kapacitní stav školek napříč celým Středočeským krajem.

Málo dětí, více pozornosti

Dětská skupina má obrovskou výhodu v tom, že na jednu "tetu" (chůvu, která má pedagogické a zdravotnické vzdělání a velké zkušenosti s dětmi) připadne méně dětí. Nejvýše 12 dětí v jednom kolektivu. "Tety" jsou zároveň všechny maminkami, takže mají zkušenosti s dětmi i ze svého domova. 

"Abychom naplnili požadavky grantu ESF, při návštěvě Dětské skupiny je nutné krom Smlouvy o poskytnutí péče donést také Potvrzení o postavení na trhu práce, protože vybudováním dětské skupiny chceme podpořit zaměstnávání rodičů s malými dětmi. Všechny potřebné dokumenty jsou ke stažení na našich stránkách nebo je dostanete osobně při návštěvě," říká Ivana Vašků, Dětská skupina Beránek, Farní charita Beroun.

V obci Březová-Oleško už dvacet let chybí mateřská školka. Obec teď může slavit, nová školka může přijmout až 56 dětí. Zatím ale chybí učitelky.

Jak tady budou o tak malé děti pečovat? Je to maximálně přizpůsobeno potřebám dětí do tří let. "V dětské skupině je stanoven i harmonogram dne, základní režim je ve skupině dětí potřebný – navozuje pocit jistoty. Děti vědí, co se zhruba bude dít, a učí se přijímat základní pravidla. Činnosti budou přizpůsobené délkou (15-30 min.) i náročností těm nejmenším, děti budou motivovány k činnosti, nebudou však k ní nuceny," dodává Ivana Vašků.

Cena za hlídání bude 30 korun za hodinu plus stravné, při celoměsíčním hlídání dvacetiprocentní sleva.

Farní charita Beroun pořádá pro veřejnost celou řadu akcí, nejenom pro děti, ale třeba také pro seniory. Přinášíme vám přehled dvou lednových akcí, které by mohly být užitečné pro někoho z vaší rodiny, třeba maminku, tatínka, babičku: 

  • 3. 1. – 9.30 - 10.30 - Bystření paměti pro seniory - setkání probíhají v učebně FCH Beroun, Bezručova 928, Beroun. Bystření slouží jako prevence ztrát paměti.
  • 17. 1. – od 17 hodin - Setkání pro rodiny pečující o lidi s demencí - v budově fary ŘKF, Seydlovo náměstí 24, Beroun – Centrum. Cílem svépomocné skupiny je vytvořit prostor pro vzájemnou výměnu zkušeností, radosti i trápení při péči o svého blízkého. Zároveň bude mít každý možnost poradit se s odborníkem.