Kam o víkendu? My to víme

 

Pojďte na ochutnávku toho nejlepšího, co můžete stihnout během víkendového volna, nudit se určitě nebudete. Nadcházející víkend nabízí spoustu zajímavých akcí, ať je to čištění řeky, netradiční sport Discogolf, nebo třeba geologická vycházka, kdo by nechtěl vlastního trilobita?

Čištění Benešovského potoka, součást čištění Sázavy

Přidat se může každý, komu není lhostejný stav prostředí, v Benešově a jeho okolí. Čistit se bude Benešovský potok od Střelnice na Kavčíně do Bedrče. Akce je součástí projektu Čistá řeka Sázava. Příležitost zapojit se do akce tak mají i ti, pro které je samotná řeka Sázava z jakýchkoli důvodů špatně dostupná. Po celé cestě budou rozmístěny sběrná místa a kontejnery. Kdy? V sobotu 9. dubna.

Znáte Discgolf?

Spolek Zdravé a zelené Nučice pořádá amatérský turnaj v Discgolfu, v sobotu 9. dubna 2016 od 9:00 hod v nučickém lesoparku. Bude tady kategorie pro děti i dospělé.. Přijde se zúčastnit netradičního sportu.

A co Výstava kamene?

Stavte se v sobotu, n ajedenáctou v Počernicích, bude tady probíhat fajn záležitost. Výstava hornin a nerostů v Návštěvnickém centru s komentářem zkušené lektorky Evy Kopecké s navazující komentovanou exkurzí areálem Dendrologické zahrady zaměřenou na témata - horniny a krajina, minulost Země a vývoj života, těžba a její dopady a využití nerostů a hornin. Exkurze je určena všem zájemcům bez rozdílu věku.

Geologická vycházka s promovaným geologem Štěpánem Rakem

Při procházce navštívíte celkem tři významná naleziště zkamenělin v okolí. Pod Lochkovem v „Ortocerovém lůmku“ nejprve poznáte predátory prvohorních moří – početné hlavonožce, jejichž stočené schránky má Lochkov ve svém obecním znaku, pak projdete pod monumentálními radotínskými skalami kolem cementárny do areálu bývalých nákladových ramp cementářských vozů a navštívíte pramen pitné vody.

Odsud pak cesta povede do tichého údolí Šachetského potoka, kde poznáte jedno specifické řemeslo – skalnickou a kamenickou činnost. Povíte si i to, co obnášelo, a jaké památky jsou dnes v Radotíně a v dalekém okolí běžně k vidění. V Černé rokli a v legendárních „Sudech“ pod Kosoří (si) pak naleznete typické zkameněliny živočichů, které od nás dělí neuvěřitelných 350 milionů let.

Kdy: Neděle 10. dubna
Kde: Sraz na Nádraží Radotín, autobusová linka č. 120 odjíždí v 9.17 hod.

Závod kočárků

V neděli 10. dubna 2016 přesně v 15 hodin odstartují po celé České republice v pořadí již páté Strolleringové závody – závody ve sportovní chůzi s kočárkem. Vy se můžete zastavit ve dvě hodiny ve středočeské Hostivici. A pozor, tento ročník není jen ročníkem jubilejním, ale poprvé také MEZINÁRODNÍM – k České republice se v roce 2016 přidá i Polsko. Druhá dubnová neděle bude patřit všem aktivním rodičům, kteří se sejdou na několika desítkách míst po celé ČR a v Polsku, aby změřili síly v této netradiční disciplíně.