Pokud chcete poznat absolutní tmu, musíte vyrazit do Brd

Noční obloha
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Kdo by se rád alespoň za čas nepodíval na noční oblohu plnou zářících hvězd. Jenže sledovat ji není jenom tak. Nedá se srovnat pohled na nebe z města, ba ani z vesnice oproti pohledu z krajiny, kde výhled neruší světelný smog. Chcete zažít podobnou nádheru? Máte šanci.

Umělé světlo znatelně ruší zážitek z pozorování noční oblohy. V naší zemi je navíc jen několik míst, odkud můžeme takové pozorování praktikovat a vidět tak vše, co z jiného místa prostě nemáte šanci vůbec vidět. Mezi taková místa náleží i oblasti v CHKO Brdy.

Kde je to nejlepší?

Podle astronomů je totiž právě oblast Brd vhodná pro pozorování noční oblohy. "Z deseti měřených lokalit se pro astronomická pozorování jeví jako nejslibnější plochy bez lesa v okolí obcí Míšov a Teslíny v jižní části oblasti. Atraktivní jsou i Padrťské rybníky," uvedl Michal Bareš ze Západočeské pobočky České astronomické společnosti. Noční obloha bez rušivých světel ale neláká jen pozorovatele hvězd. Je ideální i pro pozorování nočních živočichů. Obloha zcela prostá světelného znečištění se ale v české přírodě nevyskytuje vůbec. Bohužel i Brdy jsou znečištěny světelným smogem z přilehlých obcí a také z Plzně a Prahy.

Nejtmavší obloha se v Česku vyskytuje v nejodlehlejších částech Šumavy a Novohradských hor a třeba také na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje na Manětínsku. Oblast takzvané tmavé oblohy s minimálním světelným znečištěním vznikla právě na Manětínsku v roce 2014.

Vyhlášené oblasti tmavé oblohy:
Jizerská oblast tmavé oblohy, vyhlášena 4. 11. 2009
Beskydská oblast tmavé oblohy, vyhlášena 4. 3. 2013
Manětínská oblast tmavé oblohy, vyhlášena 15. 9. 2014
 

Noční příroda v Brdech je specifická. Když tam padne tma, je to tma se vším všudy. "Brdy jsou tím unikátní. Žádné veřejné osvětlení, žádné nasvícené billboardy. Podobné je to i s tichem. Náš další postup se bude řídit výsledky měření České astronomické společnosti," konstatoval Bohumil Fišer a dodal, že správa CHKO Brdy poté také uvažuje uspořádat schůzku se starosty brdských obcí a zástupci dalších dotčených orgánů. "Výsledky poslouží při tvorbě koncepce ochrany životního prostředí v oblasti," uzavřel Fišer.

Exkurze za absolutní tmou

A jak vypadá noční obloha pohledem pozorovatele z nitra brdské přírody, se veřejnost může přesvědčit už brzy. Tedy pokud bude v ten den jasná obloha. Správa chráněné oblasti společně se Západočeskou pobočkou České astronomické společnosti a hvězdárnou v Rokycanech a Plzni totiž zvou veřejnost na zážitkový večer tmy v sobotu 23. září. Exkurze byla původně naplánovaná na červenec, ale kvůli počasí byla zrušena a přesunuta na září. Sraz účastníků je 23. 9. od 18.45 hodin u Grill Baru na Míšovech při silnici I/19 mezi Rožmitálem a Plzní.

Klíčová slova:
noc