Tipy na víkend: Vydejte se do muzea másla, do přírody či na festival fotografie

Nevíte, kam vyrazit o víkendu? Podívejte se na naše tipy
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Víkend už doslova klepe na dveře. Proto  jsme pro vás připravili několik tipů na víkendové akce ve středních Čechách a v Praze. Kdo dá přednost vycházce do přírody, může v sobotu vyrazit do lánské obory, zajímavá může být návštěva muzea másla. Přečtěte si další tipy.

Mezinárodní Den stromů sice připadá už na pátek, ale většina z nás má čas v sobotu. Proto jsme pro vás vybrali nabídku na hezký výlet do brdské přírody spojený právě s návštěvou míst, kde můžete obdivovat krásné stromy.

Vycházka za starými stromy

Kdo má zájem poznávat krásné, staré a význačné stromy, může se vydat z Obecnice u Příbrami na brdský vrch Klobouček. Je to jedno z mála míst s posledními původními porosty. Výlet na Kloboučku můžete ukončit, nebo pokračovat k protipožárnímu přítoku na Toku a odsud zpět údolím Albrechtského potoka do Obecnice.

První trasa na Klobouček je tam a zpět dlouhá 8 kilometrů, kdo se vydá na trasu k Toku, bude mít v nohou asi 13 kilometrů. Sraz je v 9 hodin na parkovišti u stadionu v Obecnici. Akci pořádá portál objevbrdy.cz.

Festival současné fotografie Fotoexpo 2017

Pátý ročník veletrhu a festivalu současné fotografie Fotoexpo 2017 bude zahájen v sobotu 21. října v Národním domě na Vinohradech. Ve dvou sálech s fototechnikou se představí nejvýznamnější firmy z oboru, připraveny budou exkluzivní besedy, audiovizuální projekce fotografů, jedinečné workshopy, tematické stage a mnoho dalšího. V hlavním přednáškovém sále se v úvodu představí Miloš Fic s fotografiemi z dostihového prostředí, následovat bude Ondřej Prosický, fotograf živé přírody.

Legenda české fotografie Jindřich Štreit povypráví, jaké to je dokumentovat život pomocí fotografie. George Karbus se podělí o své zážitky z cest po světových oceánech. Krásy panoramatické fotografie, ať už denní či noční krajiny, přiblíží Jan Šmíd. Na své si přijdou i milovníci ženských aktů, svoji tvorbu představí i zahraniční fotografové.

Součástí veletrhu Fotoexpo 2017 jsou novinky vystavovatelů, odborné poradenství a speciální akce. V rámci festivalu se můžete těšit na 43 exkluzivních besed, worskhopů, audiovizuálních projekcí známých fotografů. Dále vás čeká prezentace novinek 40 předních značek fotografické techniky a příslušenství a mnoho dalšího. Základní vstupné na Fotoexpo na místě stojí 250 - 350 Kč, v předprodeji je o sto korun levnější.

Nakupte si na farmářských trzích

Někdo dá přednost sobotnímu nákupu do zásob. Můžete si nakoupit kvalitní suroviny od českých producentů, famářů a pěstitelů v sobotu od 8 do 13 hodin na Dvořákově nábřeží na Hořejší Oboře v Příbrami, kde se konají tradiční farmářské trhy. Na místě bude k prodeji velká spousta podzimního ovoce a zeleniny vhodné i na uskladnění.

Uzenáři přivezou mimo jiné zabijačkové dobroty. Pečivo bude od několika pekařů – Křepenická pekárna, Upekla, paní Boštíková ze Sedlčan a Krkalovy dobroty. Pokud si rádi sami mícháte nejen ranní müsli, potěší vás stánek Mixit! Na své si přijdou také příznivci medoviny i piva. Dušičkové vazby budou na každém rohu a pro děti bude k dispozici dílnička Lupifimo.

Zoologická zahrada hl. m. Prahy byla otevřená 28. září 1931. Jde o moderní zahradu, která ukazuje zvířata v podmínkách, které se co nejvíce blíží jejich přirozenému prostředí. Podílí se na záchraně mnoha ohrožených živočišných druhů. V pražské zoo bylo k 31. prosinci 2015 chováno 4 716 zvířat v 681 druzích.

V pražské zoo se představí Daisy

V sobotu se návštěvníkům v Zoo Praha prvně představí v expozičním bazénu nová lachtaní samice Daisy. V podvečer si pak zájemci mohou užít oslavu indického svátku Diwali. Lampionový průvod projde setmělým Údolím slonů až k hinduistickému chrámu ašrám a zakončen bude ohnivou show.

Indický svátek světel Diwali je jedním z nejznámějších a nejbarvitějších indických svátků. Podle legendy svítí celou noc nespočet světel, která ukazují Rámovi cestu z jeho vyhnanství domů. Údolí slonů v Zoo Praha s hinduistickým chrámem ašrám je ideálním místem, kde si svátek Diwali připomenout.

Už v 9 hodin ráno vyrazí nová lachtaní samice Daisy do venkovního expozičního bazénu. V podvečer je pak v plánu oslava Diwali, který neslaví jen hinduisté, ale také sikhové a džinisté. Pro návštěvníky, kteří přijdou s vlastním lampionem k hlavnímu vchodu, bude od 17 hodin vstup za korunu.

Využijte posledních možností a navštivte zámecký park v Lánech

Barokní zámek v obci Lány uprostřed křivoklátských lesů je od roku 1921 oficiálním letním sídlem prezidentů České republiky, a proto je veřejnosti nepřístupný. Avšak zavítat lze do rozlehlého zámeckého parku a palmového skleníku z roku 1879 už jen do 2. listopadu. Naučná stezka začíná a končí na okraji obce Lány, parkoviště pro návštěvníky naučné stezky (u silnice směrem na Křivoklát), nedaleko sídla Lesní správy Lány.

Je dlouhá asi 4,5 km a najdete na ní 22 zastávek. Nejoblíbenější částí bývá ukázková část Lánské obory s dřevěnou vyhlídkou na výběh vysoké zvěře. Otevřeno je každou středu a čtvrtek od 14:00 do 18:00 hodin, každou sobotu, neděli a ve svátek od 10:00 do 18:00 hodin. Naučná stezka vede neohrazeným lesem mimo oboru a je přístupná celoročně. Vstupné činí 15 korun.

Zavítejte do muzea másla

Když už je máslo v poslední době často skloňovanou komoditou, neuškodí se mrknout v sobotu na Máslovické dýňování v obci Máslovice severně od Prahy. Tradiční akce obce Máslovice spojená s ochutnáváním a vyřezáváním dýní proběhne v sobotu 21. října od 13 hodin.

Můžete se těšit i na výrobu dýňových strašidýlek a skřítků, soutěže a hry pro děti nebo na návštěvu strašidelného lesa. V obci mají Malé máslovické muzeum másla, k procházkám podzimní přírodou zve Máslovická naučná stezka, vyzkoušet můžete i jeden z nejstarších vltavských přívozů.

V sobotu se kromě zdobení a vyřezávání dýní, strašidýlek a skřítků budou vyrábět i lampiony a světýlka a ochutnávat dýňové pochoutky. Na děti odpoledne čeká spousta her a soutěží, odpoledne se ty menší projdou pohádkovým lesem a na ty, kterým už bylo osm let, čeká po setmění stezka přes strašidelný les. Hodit se vám bude nůž na vyřezávání a lžíce!