Vyrobte si vánoční dárky. Co takhle skleněnou kouli nebo kytku?

I děti si mohou vyrábět
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Milujete vánoční trhy, zdobení perníčku a vyrábění dárečků? Proč je taky kupovat, když si je můžete vyrobit sami. Na vánočním Adventu na Františku se to můžete naučit. Nenechte si to ujít a vyrobte si něco ze skla, třeba skleněnou kouli nebo květinu.

Jak jinak můžete své blízké potěšit víc, než když jim dárek vlastnoručně vyrobíte. Jestli se chcete naučit vyrobit dárek podle svého gusta a obdarovat blízké něčím speciálním, je Advent na Františku ideální. Bude tu víc věcí, krom sklářských technik můžete vyrobit vánoční ozdoby, které si sami vyzdobíte, a pokud máte spíš mlsnou rodinu, vyzdobte si vlastní perníček.

Jaké vánoční dárky nakoupit? Poradíme vám

V Centru sklářského umění je k vidění mimo jiné část unikátní sbírky moderního skla vytvořené sklářskými výtvarníky na Mezinárodních sklářských sympoziích IGS v Novém Boru v letech 1982 až 2006. Centrum nabízí vzdělávací programy pro školy, rezidenční a tvůrčí pobyty pro studenty, začínající umělce, odborníky i širokou veřejnost.

Advent na Františku pořádá Centrum sklářského umění huť František v Sázavě na Benešovsku. Adventní akce tady budou probíhat 10. a 11. prosince. Každý rok sem přijdou stovky návštěvníků. 

"Po velkém zájmu z předchozích let jsme program rozšířili. Po oba dva dny, v sobotu i neděli, si budou moci zájemci pod dohledem zkušených mistrů sklářského řemesla vlastnoručně vyfouknout horkou kouli nebo vytvarovat skleněnou květinu. Návštěvníci dostanou také příležitost ozdobit si skleněné vánoční ozdoby různých tvarů a barev nebo vyzkoušet pískování skla. I letos jim umožníme vyrobit si pomocí vitrografie, tedy tisku ze skleněné desky, originální přáníčko," říká k tomu Martina Kulhavá, ředitelka společnosti Cesty skla, která sklářské centrum v Sázavě provozuje.

Víte, že svatý Mikuláš byl patronem prostitutek?

 

Skleněná koule nebo květina. Zvládnou výrobu i děti?

Na místě si budete moct sami vyrobit vlastní skleněný dárek, ale co mezitím budou dělat děti? Jestli máte tento problém, rozhodně můžete přijít i s nimi. Bude tam totiž bohatý doprovodný program určený právě a jen dětem. Mohou si vyzkoušet korálkování, zasoutěžit si se skřítkem Kerblíkem, a pokud už jsou na to dost velké, tak i zdobit perníčky. Jestli je nebude bavit tohle, mohou sledovat divadlo Loutek bez hranic nebo si poslechnout pohádky Michala Viewegha nebo Milana Štědry, které se budou číst.

Netradiční skleněná výstava, která se skládá z jídla
Kromě všeho jmenovaného bude probíhat na Františku i výstava. Ta se jmenuje "Hlavní ingredience" a budou na ní skleněné potraviny. Pozor, tyhle se opravdu nedají jíst, na pohled jsou ale úžasné. Když budete mít hlad, můžete si vzít cukroví nebo vánočku, která bude na místě pro vás už připravená.