Zbavte se věcí. Nové nekupujte!

Sestavte seznam sta nejpotřebnějších věcí. Ostatní rozdejte.
 

Musíme opravdu všechno mít? Zbavit se nepotřebných věcí, třídit, nevyhazovat, darovat jiným, recyklovat. Žít svobodně s minimem věcí. A pořádně uklidit. To je nejnovější trend.

Uklidit všude

Je léto a my v redakci máme dovoleno psát lehká letní psaní. Protože v létě všichni odpočíváme od celoročních povinností a taky trochu od řešení vážných problémů. Já odpočívám tak, že čtu všechno, co jsem v normálním školním roce nestihla. Čtu knihy, listuju časopisy. A kromě spousty dalších informací zjišťuji, co je nejnovějším statusem moderního životního stylu. Jednou z nositelek posledního "lifestylového" trendu je Japonka Marie Kondo a její úklidové knihy. Neznáte je ještě? Jejich obsahem je návod, jak si doma a na pracovišti a v zahradě uklidit a jak nám bude lehčeji a bude se nám lépe žít. Jako by japonská autorka znala mé každoroční letní úklidové akce! Její knihy se staly bestsellery a prodávají se na celém světě. Takže moderní prý je "kondovat" (to slovo je skutečně příšerné!), čili uklízet, rovnat, třídit, vyprazdňovat, aby byl váš byt, pokoj nebo pracovní stůl přehledný a uspořádaný.

Nevlastnit

Také jsem si ve francouzském časopisu Flow přečetla o americkém bloggerovi Davu Brunovi, který se rozhodl, že téměř nic nepotřebuje a k životu mu stačí pouze 100 věcí. Zkuste si udělat seznam sta osobních věcí a ani jednu navíc! To nakonec nedokázal ani Dave. Rozhodl se tedy, že všechny knihy zahrne pod jednu věc (knihovna) a vše osobní, dárky, fotky a milé upomínkové předměty budou spadat také do kategorie jedna věc. Představte si, že kromě těchto dvou výjimek jeho seznam obsahuje (jednotlivě!) všechny ostatní věci: ponožky, trička, cestovní a sportovní potřeby.... Dave Bruno seznam sestavit dokázal a dalších věcí se zbavil. A prý se mu žije lépe.

Nulový odpad

Podobný životní styl vyznává i Bea Johnson, Američanka, o jejíž metodě jsem se dočetla v Pravém domácím časopise, zakoupeném v kavárničce v centru Kutné Hory. Bea Johnson věci také nehromadí. Když se s rodinou stěhovala ze starého domu do nového, museli žít rok v pronajatém bytě. Skoro všechny věci z domu tedy uskladnili. Po roce zjistili, že žádné z uskladněných věcí k životu nepotřebovali, a tak je rozdali anebo prodali. Bea Johnson říká, že to byl také první krok k bezodpadovému životu. Rodina začala nakupovat potraviny bez obalů a věci ze secondhandů. Do obchodu si nosí vlastní tašky a ručně ušité sáčky používají místo jednorázových igelitů. Zbytky z domácnosti kompostují. Jejím mottem je Zero Waste - nulový odpad.

Pokud se chystáte letos o prázdninách namísto cestování uklízet, cíl je jasný: minimalizace množství vlastněných věcí. Ty nepotřebné recyklujte, darujte je jiným. Nekupujte věci a potraviny v nepotřebných obalech. A vlastně možná nenakupujte vůbec a jděte raději na procházku. Musím říct, že mně se tento způsob žití líbí.