Gastroenterolog: O Vánocích všeho s mírou

MUDr. Luděk Hrdlička, vedoucí lékař
 

Pro žlučníková onemocnění jsou Vánoce průbířským kamenem. O dopadech svátečního stravování na náš zažívací trakt nám pověděl gastroenterolog MUDr. Luděk Hrdlička.

MUDr. Luděk Hrdlička (*1971)  promoval na 1. Lékařské fakultě UK v Praze. Absolvoval atestaci z vnitřního lékařství a specializační atestaci z gastroenterologie. Pracoval v několika nemocnicích a od roku 2013 je vedoucím lékařem Gastroenterologického oddělení Polikliniky Budějovická Medicon a.s. v Praze 4. Předmětem jeho klinické, výzkumné a publikační práce je především digestivní diagnostická a terapeutická endoskopie a problematika nespecifických střevních zánětů.

Můžete dát nějaká doporučení ohledně stravovacího chování o svátcích?

Doporučení všeho s mírou platí zejména o Vánocích. Často lidé zkonzumují několikanásobně více jídla, než na kolik je jejich organismus zvyklý. Žaludek a střevo pak není schopno pojmout takové množství potravy, pacient má pocit plnosti a nadmutí, často pálení žáhy způsobené návratem žaludečního obsahu do jícnu. Takové problémy jsou relativně běžné. Může stačit vrátit se k běžnému stravování nebo nasadit lehčí dietu. Ale také se může jednat o první manifestaci závažnější choroby. Pro pacienty se žlučníkovým onemocněním jsou Vánoce prubířským kamenem a často dochází k vůbec prvním žlučníkovým záchvatům. Může se přidat zánět žlučníku nebo podráždění slinivky, v tom případě se již jedná o medicínsky velmi závažný stav vyžadující intenzivní léčbu. Nestřídmost v jídle a pití alkoholu může zhoršit projevy vředové choroby nebo přímo vyvolat její závažnou komplikaci.  

Jaké očekáváte problémy o Vánocích?

S problémy o Vánocích se setkáváme každý rok. Buď jde o pacienty s diagnózou chronického trávicího onemocnění , kteří jsou náchylnější ke komplikacím, zejména při porušení dietního režimu. Také to může být i člověk doposud zdraví, který má akutní obtíže z důvodu nadměrné konzumace tučných potravin či alkoholu. O Vánocích bývají tradičně pohotovosti a emergency nemocnic přeplněné a pacienti chodí i k nám. Pro nás je to relativně výhodné, protože sváteční provoz je méně vyplněn rutinními objednanými vyšetřeními. a je alespoň více času na ošetření těchto akutních pacientů.

Rozhovor doktorem Luďkem Hrdličkou: O léčbě a prevenci nemocí trávicího ústrojí
Klíčová slova: