Zákeřná nemoc plic ročně zabije desítky lidí

Profesorka MUDr. Martina Vašáková s Radimem Součkem, kterému je 73 let a trpí plicní fibrózou
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Že nemáte ani tušení, že něco jako idiopatická plicní fibróza existuje? Bohužel nejde o nemoc, kterou by šlo snadno rozpoznat. A přece způsobuje nesnadné dýchání až dušení. Nemoc je nevyléčitelná, postup nemoci dokáže zbrzdit jen léčba. Ta je u nás dostupná pouhých 5 let. 

Možná si říkáte, co to vlastně ta plicní fibróza vůbec je a jestli vám také hrozí. Tahle nemoc se projevuje velmi nenápadně, například tím, že se člověk začne zadýchávat, když jde do schodů. Později se mohou příznaky zhoršovat a špatně se vám dýchá i při chůzi. Jenomže tomu většinou člověk nevěnuje žádnou pozornost, má to za projevy stárnutí, ztrátu kondice nebo následek kouření. Tak to bohužel není. 

"Jednoduše jste zvyklí na to, že nemáte žádné potíže s dechem. Postupně se ale často zadýcháváte," říká Radim Souček, kterému byla diagnostikovaná plicní fibróza. "Člověk si říká, no jo, hochu, nejsi už nejmladší. Rozhodně jsem neočekával takovou záludnou nemoc. Jenže postupem času si člověk nemůže dovolit to, co dřív. Ačkoliv jsem byl pohybově aktivní, pracoval jsem na zahradě, teď už to obstarává manželka. Projít se se svými vnoučaty je také problém," vyjmenovává třiasedmdesátiletý Radim z Prahy 6. 

 

Plicní fibróza ročně zabije desítky lidí. Člověk se nemůže nadechnout

"Když jsem přišel tehdy ke svojí ošetřující lékařce, řekl jsem jí, že na tom jsem hůř s dechem. Tehdy to ještě nebylo nic dramatického. Ona mi na to řekla, že se zadýchává taky. Tak jsme se tomu zasmáli. Časem mě ale pro jistotu poslala na specializované oddělení do nemocnice v Krči. A tam mi odhalili plicní fibrózu," vypráví Radim. 

 

Plicní fibrózu není vůbec jednoduché rozeznat, podle profesorky Vašákové ji lékaři často odhalí až v pokročilém stadiu. Je totiž zaměnitelná s jinou plicní nebo srdeční nemocí. "Nicméně plicní fibrózu je možné jasně určit poslechem dechu. Lékař by měl slyšet charakteristický zvuk, jako když se odepíná suchý zip," popisuje lékařka. Lidé, kteří nemocí trpí, mívají také často takzvané paličkovité prsty. 

 

Poslechněte si, jak dýchá člověk s plicní fibrózou

Jak nemoc člověku škodí? Plicní fibróza poškozuje plicní sklípky a jizví je, čímž bere plochu k dýchání. Plíce začínají tuhnout a člověk se nemůže nadechnout. Bohužel lékaři neumějí nemoc vyléčit, jen zmírnit postup samotné nemoci. "S pokročilou plicní fibrózou mohou být lidé kandidáty na transplantaci plic. V konečných fázích jsou zcela odkázání na kyslík," uvedla MUDr. Martina Vašáková.

 

Jste ohroženi i vy? Nedá se vyloučit, že nebudete trpět plicní fibrózou právě vy. Nejvíce jsou však ohroženi lidé, kteří mají problémy s kašlem, dušností. Častěji jsou ohroženi muži starší 45 let. Proč nemoc vzniká, to nikdo neví. "Myslíme si, že nemoc existovala i dřív, jen jsme pro ni neměli pojmenování. Nicméně když se nemoc zjistí včas, prognóza člověka i kvalita jeho života je jiná, než kdyby se neléčil vůbec," uvedla MUDr. Ivana Čierná Peterová. Určitý vliv může mít genetika, pobyb v prašných prostorách či kouření.

Ty nejpřesnější informace o plicní fibróze má přinášet registr idiopatické plicní fibrózy EMPIRE. Do registru se zapojují evropské země jako například Slovensko, Maďarsko, Polsko, Chorvatsko a další. Momentálně je v registru 984 pacientů, z toho jich je 610 z České republiky.

Včasná diagnostika nemoci je naprosto klíčová. V časných a málo pokročilých fázích je možné plicní fibrózu podstatně zpomalit podáváním účinných léků, proto by měl každý ambulantní lékař už při prvním podezření člověka poslat do některého centra pro diagnostiku a léčbu intersticiálních plicních procesů. 

Chcete se nechat vyšetřit? Využijte Dny otevřených ambulancí - v rámci světového týdne IPF se otevřou ambulance plicních lékařů všem lidem v Česku. A to už od 17. září. Letos navíc vychází brožura pro pacienty, kde se dozvíte všechny potřebné informace o plicní fibróze a o tom, jak s ní žít. 

 

Kde se ambulance otevřou v našem regionu? 

Středočeský kraj

  • Benešov – MUDr. Markéta Bláhová, Nemocnice Rudolfa a Stefanie (pondělí – pátek: 7.30–14 hod.)
  • Benešov – MUDr. Alena Havlíková, Ordinace plicního lékaře (pondělí – pátek: 7–13 hod.)
  • Brandýs nad Labem – Prim. MUDr. Ivana Čierná Peterová, Na Kopečku – Plicní ambulance (pondělí – pátek: 8–12 hod., pondělí – čtvrtek: 13–17 hod.)
  • Jirny – MUDr. Irena Bártíková, Tovární – plicní ambulance CZP Jirny (pondělí – čtvrtek: 7.30–12.30 hod. a 13–14.30 hod.)
  • Kladno – Prim. MUDr. Jana Kailová, MUDr. Tomáš Poustka, Oblastní nemocnice Kladno (pondělí – pátek: 8–12 hod. a 12.30–14 hod.)
  • Kolín – Prim. MUDr. Karel Bláha, Oblastní nemocnice Kolín (pondělí – pátek: 7.30–12 hod.)
  • Mladá Boleslav – Prim. MUDr. Tomáš Dvořák, nemocnice Mladá Boleslav (pátek: 8–12 hod. a 12.30–15.30 hod.)
  •  Mladá Boleslav – MUDr. Jitka Ryndová, Ambulance plicních nemocí s.r.o., pracoviště Mladá Boleslav – poliklinika (pondělí a úterý: 7.30–12 hod. a 13–15 hod.) a pracoviště Mnichovo Hradiště – poliklinika (středa – pátek: 7.30–12 hod. a 13–15 hod.)
  •  Říčany – Prim. MUDr. Pavla Nykodýmová – plicní ambulance (po telefonické domluvě: 323 601 003)

 

Praha

  • MUDr. Václava Bártů Ph.D., Medicon a.s., Antala Staška, Praha 4 (pondělí – čtvrtek: 7–16 hod. pátek: 7–13 hod.)
  • Plicní ambulance, Jugoslávských Partyzánů, Praha 6 (pondělí, středa, čtvrtek 8–16 hod.)
  • Prim. MUDr. František Krejbich, První plicní ambulance s.r.o., Praha 9, Vysočany (pondělí – pátek: 7–12.30 hod. a 13–18 hod.)
  • MUDr. Romana Davidová, Pneumologická ambulance, Šustova, Praha 11 (pondělí, úterý, středa, pátek: 9–14 hod.)
  • MUDr. Zdeněk Skácel, MUDr. Zdeněk Pekárek, Poliklinika Lípa, Seydlerova, Praha 5 (pondělí – čtvrtek: 7–17 hod., pátek 7–13 hod.)
  • MUDr. Ivana Boučková, Gen. Janouška 902, Praha 9 (pondělí, úterý, čtvrtek, pátek: 8–13 hod.)
  • MUDr. Ivana Zatloukalová, Plicní ambulance Poliklinika Kartouzská, Praha 5 (pondělí – pátek: 8–12 hod.)
  • MUDr. Pavel Kalina, Poliklinika Lípa Seydlerova, Praha 5 (po telefonické domluvě)