Exkurze do školní jídelny. Jak se vaří našim dětem?

Ovoce i zelenina je volně k dispozici. Tak to má být!
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Zdravé stravování je palčivou otázkou pro všechny rodiče. Kuchařky v jídelnách často vaří z polotovarů a školy se neobtěžují dětem poskytnout dostatečné množství čerstvé zeleniny. Provedli jsme malou exkurzi do školní jídelny, kde to chodí trošku jinak. Lenka Sapíková je vedoucí školní jídelny Sunny Canadian International School. S konvenčním stravováním s přemírou tuku a cukru rozhodně nesouhlasí!

Lenka Sapíková pracuje jako vedoucí školní jídelny Sunny Canadian International School v Jesenici. Vyvařuje tedy jak pro děti ve školkovém věku, tak i pro větší děti, které denně zasedají do školních lavic. Ve státních školách bývá k dispozici jenom školní oběd, v soukromém zařízení Sunny Canadian mají děti celodenní stravování. O to více je však důležité, co budou děti celý den jíst. Bez ohledu na typ školy však musí každá škola dodržovat takzvaný spotřební koš podle vyhlášky.

Byli jsme se podívat do prostor školní jídelny a vyzpovídali jsme Lenku Sapíkovou, vedoucí jídelny, aby nám prozradila, jak se tady děti celý den stravují. Příště navštívíme zase jinou školu! Zajímá vás škola Sunny Canadian? Čtěte rozhovor se zakladatelkou školy a dozvíte se víc o tom, jak škola funguje. 

Knedlíky nejvýš dvakrát za měsíc, dětmi vyzdobená školní jídelna, jídla vařená ze základních surovin, více sezoních plodin... Projekt zdravých jídelen dobývá středočeské školy.

Jaká je vaše výživová filozofie ve školní jídelně? 

My se snažíme vařit z čerstvých surovin, aby děti měly co nejvíce vitaminů a živin. Naopak se vyhýbáme polotovarům a kupovaným výrobkům. Maximum jídel (např. vývary, knedlíky apod.) děláme ručně podomácku. Každý den odebíráme čerstvé ovoce i zeleninu od českých lokálních firem. Čerstvou zeleninu co nejméně tepelně upravujeme, aby zůstaly výživové látky zachovány. Vaříme domácí masové vývary, do kterých přidáváme čerstvé bylinky. Připravujeme i luštěniny, cizrnu, jáhly, používáme špaldovou mouku. A děti mají vždy na výběr z celozrnného tmavého pečiva (nejen to bílé). 

Prováděli jsme mezi dětmi anketu, aby napsaly, co by chtěly za jídla. Bohužel některé děti chtěly hamburgery, pizzy a hranolky, což se mi zdá hrozné. Ale i jsou děti, které mají odmala pestrý jídelníček. Přestože na to některé děti nejsou navyklé, chceme, aby se naučily jíst vyváženě a zdravě. Na oběd mají na výběr vždy ze dvou jídel, z nichž jedno je odlehčené, což se hodí, pokud je někdo vegetarián.

Takže berete ohledy i na speciální stravovací návyky? 

Ano, když mají děti odlišné stravovací návyky nebo diety, není s tím žádný problém. Velké množství dětí nějakou dietu má. Děti mívají alergii na kravské mléko, na ořechy. Máme tady vegetariány, těm se pak snažíme o to více vyjít vstříc, aby získali všechny živiny. Vše se přizpůsobuje požadavkům každého dítěte. Stačí, když nám dá rodič vědět předem, jaké stravovací návyky dítě má. 

Co u vás tak jedno dítě za celý den sní? 

U nás mají děti celodenní stravování – někdy se nasnídají doma, někdy až tady. Potom je dopolední svačina, oběd a odpolední svačina. Dokonce nabízíme i tzv. třetí svačinku, kterou využívají děti, které bývají odpoledne dlouho ve družině nebo po vyučování navštěvují kroužky. Takže si k nám děti nemusí nosit vůbec žádné jídlo. Svačiny jsou formou bufetu, kde je na výběr sezonní ovoce a zelenina a různé druhy pečiva, jak celozrnného, tak bílého, másla (nebo rostlinná alternativa), musli a další potraviny. Dítě si nabere na talíř, co chce a co má rádo. Někdo sní talíř ovoce, jiný si třeba namaže pečivo. Myslím, že si zde vybere každý, protože nabízený sortiment surovin je velmi široký.

Na oběd mají děti na výběr ze dvou jídel, kdy jedno je vždy bezmasé. Například když je prvním jídlem hovězí líčka s bramborovou kaší, druhým jídlem je třeba cizrna na kari. Ke každému obědu nabízíme čerstvý salát. Snažíme se střídat hovězí, kuřecí a vepřové maso, rybu nabízíme alespoň jednou týdně. Děti také mají jednou týdně možnost dát si sladký oběd, vždy však nabízíme i slanou alternativu. Vaříme jídla nejen česká, ale i mezinárodní. 

Máte tip na školní jídelnu, kam bychom se měli vypravit? Zajímá vás, co dětem opravdu dávají? Napište nám na e-mail: turcekova@ctidoma.cz - jedinou podmínkou je, aby škola byla z naší oblasti, tedy středních Čech.