Závažná plicní nemoc ohrožuje tisíce lidí. Nemohou volně dýchat

Profesorka MUDr. Martina Vašáková s Radimem Součkem, kterému je 73 let a trpí plicní fibrózou
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Plicní lékaři vyšetřili více než 1 200 lidí. Stovky lidí hned objednali na vyšetření, u dvou zjistili IPF. Díky otevřeným ambulancím se tak dostalo léčby lidem, kteří by jinak návštěvu lékaře odložili.

Mezi 19. a 23. září byly otevřeny ambulance na Světový týden IPF. Idiopatická plicní fibróza (IPF) je nemoc, která se projevuje velmi nenápadně, například tím, že se člověk začne zadýchávat, když jde do schodů. Později se mohou příznaky zhoršovat a špatně se vám dýchá i při chůzi. Jenomže tomu většinou člověk nevěnuje žádnou pozornost.

„Velká část pacientů nepovažuje zpočátku pokašlávání a zadýchávání za příznak těžké nemoci, ale za projev stárnutí, ztrátu kondice či následek kouření. Mohou oddalovat návštěvu lékaře a velmi často, když už se k ní odhodlají, odchází domů utvrzeni v přesvědčení, že „jenom“ stárnou,“ říká prof. MUDr. Martina Vašáková, PhD, přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice v Praze.

Pozor, bez léčby IPF zabíjí do 3 let! 
U nemoci je důležitá včasná diagnostika, aby se mohla začít nemoc co nejdříve léčit. V časných a málo pokročilých fázích je možné plicní fibrózu podstatně zpomalit podáváním účinných léků. Včasná léčba může prodloužit život člověka o dlouhé roky.

V rámci světového týdne IPF se letos vůbec poprvé pořádaly Dny otevřených ambulancí plicních lékařů ve všech krajích v Česku. Lékaři vyšetřili přes 1 200 lidí, v desítkách případů odhalili CHOPN, astma, chronickou bronchitidu a také srdeční choroby. Podezření na IPF objevili u dvou lidí, při poslechu dechu zachytili krepitus, což je zvuk typický pro IPF - poslechněte si zvuk zde. 


„I přesto, že jsme u nás neobjevili přímo IPF, věřím, že měla akce smysl právě z důvodu zachycení mnohých jiných plicních chorob u pacientů, kteří by jinak nepřišli,“ říká prim. MUDr. Kamil Kleňha z nemocnice Tábor. Kdo se nestihl na vyšetření osobně dostavit, toho objednali lékaři na další měsíce. V Praze přišlo do ordinací plicních lékařů přes 400 lidí, z toho u zhruba poloviny z nich objevily pneumologové plicní choroby. Ve Středočeském kraji se setkali lékaři s podezřením na IPF. 


Kdo je nejvíce ohrožený idiopatickou plicní fibrózou?
Převážně muži starší 45 let, důvody vzniku nemoci dosud nejsou známy. „Víme o vlivu genetiky, kouření či dlouhodobém pobytu v prašných prostorách,“ dodává profesorka Vašáková. I když nemáte na IPF podezření, pokud se často zadýcháváte, urychleně se dostavte na vyšetření ke kterémukoliv plicnímu lékaři.