Neporcujte králíka holýma rukama. Hrozí vám zaječí nemoc

Tularémii mohou přenášet zajíci, ale i králíci
 

Při porcování zvířete můžete snadno přijít do kontaktu s tularémií. Takzvaná zaječí nemoc se přenáší ze zajíce nebo králíka na člověka. V místě vstupu infekce se obvykle udělá kožní vřed. V Benešově letos ohnisko tularémie vyhlášeno nebylo, opatrní však musíte být celoročně.

Už jste slyšeli o zaječí nemoci? Tularémii můžete chytit nejčastěji právě od nemocného zajíce, kterého se dotýkáte po tom, co ho ulovíte. Nebezpečné je ale i sebrat mrtvého zajíce holýma rukama. Dotýkat byste se neměli ani přejetého zajíce, třebaže ho chcete odstranit z vozovky. Na jídlo takový zajíc rovněž není vhodný.

Zaječí nemoc nepřenášejí jenom zajíci, ale také králíci, ptáci, veverky, myši. A hlavně klíšťata. Přenos je možný na člověka, mezi lidmi už se naštěstí dál nepřenáší. Jak se dotýkat uloveného zajíce, aby vám tularémie nehrozila?

 

  1. Základem je nedotýkat se zvířat, která uhynula, ale ani těch, která se chovají nezvykle a nechala by se pohladit. Při jakékoliv manipulaci se zajíci a další zvěří používejte ochranné rukavice. Můžete eventuálně použít i roušku nebo respirátor. Pokud má člověk na rukou menší záděrky, maso přijde do kontaktu s krví.
  2. Zvěř tepelně zpracujte, původce zaječí nemoci přežívá i pod body mrazu.
  3. Nikdy nepijte stojatou vodu z neznámých zdrojů, napříd v lese. Je pravděpodobné, že dostanete zaječí nemoc.
  4. Pozor si dávejte, i pokud manipulujete se senem; místnosti, kde je hodně prachu a mohli by tam být hlodavci, jsou také rizikové.
  5. Chraňte se před klíšťaty.

 

Co vám zaječí nemoc způsobí

Nákaza se projevuje v několika formách, první příznaky se projeví po 3-10 dnech. Nejčastěji se objeví kožní vřed v místě vstupu infekce a zduření oblastních mízních uzlin. Pak může dojít k zánětu nosohltanu se zduřením krčních uzlin. Také k bolestem břicha, průjmu, zvracení. Projevit se může zánět plic, ten vzniká při vdechnutí kontaminovaného prachu. Prachem se může šířit i forma oční, kdy dojde k zánětu spojivek a zduření uzlin okolo uší. Nemoc způsobuje bakterie Francisella tularensis, zaječí nemoc se vyléčí antibiotiky.

 

Kdy je riziko zaječí nemoci největší?

V každém regionu může Státní veterinární správa vyhlásit ohnisko tularémie – to znamená, že se v regionu našel infikovaný zajíc. Následují pak zpřísněná veterinární opatření.

 

Situace v Benešově

„Na okrese Benešov ohnisko tularémie vyhlášené v letošním roce nebylo,“ uvedl tiskový mluvčí Státní veterinární správy. „Každoročně děláme monitoring zajíců. Ale těch zajíců, kteří tady žijí, je málo – zajíců se moc nestřílí. Lovy jsou vždy koncem roku, pak se všichni zajíci odebírají k testování na tularémii,“ dodává mluvčí SVS. Zajačí nemoc však můžete dostat během celého roku, stačí se dotknout holýma rukama masa.