Lidé s lupénkou jsou osypaní a je jich pořád víc

Lidí s lupénkou přibývá. I těch vážnějších případů
 

Vážnou nemoc lupénku má stále více lidí. Ti potřebují speciální biologickou léčbu, která je velmi nákladná. Loni utratila VZP na léčbu závažných případů lupénky čtvrt miliardy. Hrozí lupénka i vám?

Lupénka, co to vlastně je? Většina lidí si pod lupénkou představí zarudlá místa na těle, rudé fleky – tedy nemoc kůže. Tak to ale bohužel není, lupénka souvisí s řadou dalších nemocí, jako je například cukrovka, nemoci srdce a cév, deprese, psyriatická artritida nebo vysoký tlak. A množství dalších.

 

Jsou lidé, kteří trpí závažnější formou lupénky, na ty každoročně Všeobecná zdravotní pojišťovna vydá na čtvrt miliardy korun. Jedná se o takzvanou biologickou léčbu. Biologická léčba ale není vhodná pro každého, je přínosná jen pro skutečně těžké případy. Těm ji také VZP hradí. „Pojišťovna zajistí moderní terapii každému klientovi, kterému je biologická léčba indikována v souladu s platnými kritérii,“ říká náměstek ředitele VZP Petr Honěk.

 

I mírnější podoba lupénky si však vyžaduje speciální péči, VZP za léčbu lupénky jen v loňském roce vydala 380 milionů. K tomu zmíněnou čtvrt miliardu na biologickou léčbu. Lidí s lupénkou neustále přibývá, za poslední tři roky tedy náklady na pacienty vyrostly až o 25 procent. Náklady na jednoho člověka s lupénkou se tak pohybují kolem 270 tisíc korun na rok.

 

Kdo je lupénkou nejvíce ohrožený?

Nedá se to přesně říct, ale většinou se objevuje u lidí od 15 do 30 let. Zhoršovat ji může stres, některé léky a infekce. Lupénkou však trpí jen 2 procenta populace, takže není tak velká pravděpodobnost, že ji budete mít zrovna vy. Kdo už lupénku má, tak uvádí, že se nemoc negativně projevuje na každodenním životě – až polovina lidí si stěžuje na narušené sexuální vztahy. V závažných případech může lupénka dokonce zkracovat život – u mužů o 3,5 roku a u žen o 4,4 roku.