Roztroušenou sklerózou trpí hlavně ženy. VFN v Praze obdržela přístroje na léčbu

I proto, že se nedá nemoc nikdy úplně vyléčit, potřebují lidé s roztroušenou sklerózou doživotní léčbu a péči
 

Roztroušená skleróza je nemoc na celý život, jde o poškození nervových vláken. Dá se v rámci možností léčit pomocí speciálních přístrojů. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze měla to štěstí, že takové dva přístroje dostala k Ježíšku. Vyšetřili na nich už 760 lidí a provedli 10 tisíc měření. Hrozí roztroušená skleróza vám?

Když se řekne roztroušená skleróza, mnoho lidí vůbec neví, co si pod touto nemocí představit. Opravdu to nemá nic společného se stařeckou demencí, to jsou úplně odlišné nemoci. Roztroušenou sklerózou trpí lidé jakéhokoliv věku, jde o chronické zánětlivou nemoc centrálního nervového systému. Ve světě touto nemocí trpí dva a půl milionů lidí. V Česku je to zhruba 18 tisíc lidí.

Nemocní jsou dvacetiletí, teenageři i děti

Příčina nemoci není známa, nicméně při nemoci je poškozován ochranný myelin, který pokrývá nervová vlákna. To způsobuje poškození pochvy nervových vláken, ale i vláken jako takových. Nemoc se projevuje už v mladém věku a častěji se objevuje u žen. Může se ale projevit i u dítěte. Jaké má nemoc projevy? Střídají se období takzvaného klidu a období záchvatů, proces je to nepředvídatelný a léčba je obtížná. Když dojde k záchvatu, tak se podávají léky, které zmírňují příznaky.

Loutky mi roztroušená skleróza nevezme, říká umělec Jaroslav Bezděk

Nemoc se může se projevovat různě – poruchami zraku, citlivosti a hybnosti, dvojitým viděním, pohybovými problémy, třesem či poruchami močení. Nemoc je zatím nevyléčitelná. Po včasném nasazení biologické léčby a správných rehabilitačních technik však může člověk dál pracovat a žít plnohodnotný život. V opačném případě hrozí rychlejší rozvoj onemocnění či závažné postižení. 

Nemocných bohužel stále přibývá, každý rok je to o zhruba tisíc nových s roztroušenou sklerózou. Nejvíce nemocných je údajně na severu Čech, to lékaři dávají na vrub zhoršenému životnímu prostředí této oblasti. Zajímavostí je, že nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice virus EB (způsobující infekční mononukleózu), kouření a nedostatek vitamínu D. 
 

Všeobecná fakultní nemocnice dostala dva přístroje pro léčbu lidí s RS

I proto, že se nedá nemoc nikdy úplně vyléčit, potřebují lidé s roztroušenou sklerózou doživotní léčbu a péči. Musí se na to i psychicky připravit, aby mohli s nemocí bojovat a nevzdat to. Všeobecná fakultní nemocnice je o krok blíž k tomu, aby se tam lidé s RS cítili dobře, ale hlavně aby uměli včas diagnostikovat tuto nemoc a nasadit odpovídající léky.

I díky roztroušené skleróze může člověk projít krizi víry, říká zdravotní sestra Lenka Hasnedlová

Dva přístroje, která nemocnice dostala, stály přes tři miliony korun. "Od NF IMPULS jsme obdrželi vyšetřovací systém GAITRite, speciální koberec na měření chůze, která bývá u pacientů s roztroušenou sklerózou nejvíce postižena. Na přístroji jsme provedli již téměř 10 tisíc měření na více než 760 osobách. Druhý přístroj Spectralis umožňuje rychlé a nadstandardní vyšetření oční sítnice, které odhaluje velmi častá zraková postižení. Na tom lékaři z RS centra jen za posledních 12 měsíců provedli více než 1 500 vyšetření. Jedná se tedy o přístroje, které nám pomohou rychle a efektivně vyhodnotit účinnost léčby, a v konečném důsledku tak ušetřit pacientům čas a státu peníze,“ říká Dana Jurásková, ředitelka VFN.

RS centrum VFN v Praze podporuje NF IMPULS už od roku 2001, za tu dobu nemocnici věnovali vybavení, léčebné a rehabilitační přístroje či finanční příspěvky ve výši víc než 9 milionů korun. "Jak se ukázalo, fungující spolupráce mezi neziskovým sektorem a nemocnicí pomůže zajistit pacientům služby, na které nezbývají peníze z veřejných zdrojů,“ říká Kateřina Bémová, předsedkyně správní rady NF IMPULS. 

Novější technologie = rychlejší diagnostika

Přístroje budou všem lidem s RS k dispozici na neurologické klinice. Optická koherenční tomografie (OCT) umožňuje rychlé, bezdotykové vyšetření sítnice. "Vyšetření pomocí OCT slouží zejména ke zhodnocení míry poškození sítnice, ke kterému u pacientů s RS dochází jednak při akutních zánětech očního nervu, ale i pomalým procesem neurodegenerace. Protože je OCT neinvazivní, rychlá, přesná a pro lidské tělo celkově nezatěžující, je ideální vyšetřovací metodou z hlediska lékaře i pacienta," vysvětluje MUDr. Eva Havrdová, vedoucí RS centra Neurologické kliniky VFN. 

Vyšetřovací systém GAITRite je speciální koberec pro měření časoprostorových parametrů chůze, který se využívá zejména pro měření neurologických, rehabilitačních nebo ortopedických pacientů. V koberci jsou vloženy senzory, které snímají délku jednotlivých kroků a délku trvání jednotlivých fází kroku. Koberec je připojen k notebooku se speciálním softwarem, na němž se vyšetřujícímu okamžitě zobrazují výsledky vyšetření chůze. Díky přesnému měření, které systém GAITRite poskytuje, může být přesněji zhodnocen vliv farmakologické nebo rehabilitační léčby na parametry chůze. 

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze patří mezi patnáct center, které se specializují na léčbu roztroušené sklerózy. V rámci Prahy je ještě několik dalších center pro lidi s RS: Například MS Centrum při neurologické klinice 3. LF UK a FNKV, Praha 10, Centrum pro léčbu demyelinizačních onemocnění Neurologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze 4 - Krč a MS Centrum při neurologické klinice 2. LF UK a FN Motol, Praha 5 - Motol.