Bolí vás záda? Neumíte správně stát ani sedět. Naučíme vás to

V Česku na bolesti zad trpí až 80 procent dospělých
 

Bolesti zad vznikají hlavně ve vyspělých zemích, kde mají lidé málo pohybu. V Česku na bolesti zad trpí až 80 procent dospělých, jedna z pěti neschopenek se dává na bolavá záda. Co přesně bolesti zad způsobuje? Příčin je celá řada, ale léčba je jenom jedna.

Příčiny bolesti zad jsou různé, hlavním problémem je ale špatné držení těla. Jde o špatný postoj, špatné sezení, ohýbání se nebo chůzi při špatném držení těla. Dlouhodobě špatné držení těla je pak i hlavním zdrojem bolesti zad. Své dělá i sedavé povolání.

Stačí sedět špatně nebo nedržet rovná záda a problém je na světě. Správná poloha zad je přitom již při bolesti a ochablém zádovém (a břišním) svalstvu nemožná. Sedavé zaměstnání je z tohoto hlediska jedním z nejnebezpečnějších povolání vůbec.

Kromě špatného držení těla při sezení způsobuje bolesti zad řada dalších aktivit. Mohou to být některé sporty nebo práce na zahradě, ale i zvedání předmětů. Jde o to, že se zádové svaly přepínají nebo spodní část zad špatně rotuje. Problémy se ale mohou ukázat i v případě, že často řídíte auto – tím se také zádové svaly nevhodným způsobem zapojují.

Kdo na bolesti zad trpí nejvíce?
Jsou to lidé, kteří buď celý den stojí, nebo sedí, nezáleží to na věku. Sportovci musí dbát na správné posílení zádových svalů, aby nedocházelo k poničení zad. Bolestmi zad jsou také více ohroženi starší lidé a těhotné ženy. Někdy se v souvislosti s bolestmi mluví o chronické bolesti zad – tak se označuje stav, kdy záda bolí déle než tři měsíce. Pokud je to kratší dobu, jde o bolesti akutní. 

Nejčastější nemoci, které způsobují bolesti zad, jsou osteoporóza (řídnutí kostní tkáně), revmatoidní artritida (projevuje se zánětem a bolestí kloubů), osteoartritida (postupná ztráta chrupavky, kosti přerůstají do kloubů), Bechtěrevova nemoc (zánět páteřních obratlů), fibromyalgie (chronický syndrom, vyznačuje se plošnou bolestí se ztuhlostí), skolióza (deformace páteře, posun obratlů), spondylolistéza (posun sklouznutí jednoho obratle dopředu vůči obratli níže).

Rychlá pomoc. Jak to léčit
Prášky na bolest jen tlumí příčiny bolesti, přesto 70 procent lidí bere na bolest zad analgetika. Opravdovou příčinu je ale třeba vyléčit jinak. Je nutné důsledně dbát na správné držení těla, aby se zamezilo prohlubování problémů se zády. K tomu může pomoci rehabilitační cvičení a fyzioterapie. Na místě je zajít za lékařem a domluvit se na postupu vhodných kroků k ustoupení potíží.

Prevence. Co nedělat svým zádům?
Dobré jsou správně zvolené matrace na spaní (nikoliv již propadlé), správná židle na sezení, správná obuv pro časté stání a vědomé dobré držení těla. Prospěje nerozvalovat se před televizí, raději zajděte na procházku.

Podle některých studií kouření zvyšuje bolesti zad, neboť zabraňuje přirozenému průtoku krve tělem. I pokud máte deprese, můžete zaznamenat bolest zad – stres vyvolává obrovské svalové napětí v oblasti páteře.

Pozor si dávejte i na zvedání příliš těžkých věcí, nepřemáhejte se. Nerovnováha páteře může vzniknout i nošením velmi těžké kabelky, která je přehozená přes rameno. To se týká zejména žen, potíže ale může způsobit i nošení brašny s notebookem. Pokud trpíte na chronické záněty močových cest, pak mohou bolesti způsobovat také infekce vystřelující do zad. Nejlepší je ale pro zjištění přesné příčiny zahájit terapii, abyste věděli co a jak.

Jak správně sedět
Váš pracovní stůl by měl být 80 centimetrů vysoký, u něho přibližně 50 centimetrů vysoká židle, opěradlo by mělo být v devadesátistupňové svislé poloze vůči sedadlu. Horní hrana obrazovky by měla být na úrovni vašeho čela. Při práci se nehrbte. Neustále zasunutá hlava mezi rameny a sevřený hrudník mohou vyvolat migrény, závratě, ztuhlost šíje nebo dokonce zhoršené dýchání.

Důležité je dávat si přestávky, každou hodinu vstát a projít se nebo se protáhnout. Novým trendem je třeba práce vestoje, která u nás zatím není příliš rozšířená. Člověk vestoje pracuje s vertikální počítačovou myší.